• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: Morfium


SZ.Z.:. Mikor alakult a zenekar? Kikkel? Mi volt a motiváció?

Jalos: Üdvözlöm a Szolnokzenét és olvasóit! Jalos vagyok a Morfiumból. A Morfium megalakulása kisebb vargabetűkkel 2001 januárjára helyezhető, ekkor vettük meg a Dubán dobfelszerelésünket, ami a mai napig megvan. Bár volt már egy-két nótánk, lényegében az igazi meló ekkor indult. A csapatot én Jalos-gitár), KT -ének és Bandi bácsi – dob alapította, W.Gábor – bass később csatlakozott egy kicsivel.  Mindenképp valami mániákus metal muzsika létrehozása volt a cél számomra, már jó ideje reszelgettem otthon. Akkoriban a környékbeli klubokban semmi hasonlót nem hallottam. Blues-rock-punk volt bőven, de horzsoló gitár csak ímmel-ámmal. Bandi már rutinosnak számított a deszkákon, én, KT és W. Gabi viszont teljesen zöldfülűnek, úgyhogy bennünk azért dolgozott még egy egészséges bizonyítási vágy is, ami talán még a mai napig megvan.  Azt hiszem, elég nagy értetlenkedés is fogadta a dolgot, a környezetünkben is hitetlenkedve figyelték tevékenységünket.  Egyszerűen csak meg akartuk mutatni a saját dalainkat, megspékelve a technikai tudásunkat nem meghaladó feldolgozásokkal.

SZ.Z.:. Elég kegyetlen aprítást csináltok. Sokszor túlmentek a józan ész határán, amit kifejezetten élvezek. Kiket szoroztatok be? Úgyis kérdezhetném, kik voltak (ha voltak) a példaképek?

Jalos: Azt hiszem, az extrém aprítást az előző anyagunkra, az Égi Mechanikára érted igazán, mivel itt dolgoztam először dobgéppel, ember híján. “Ha már lúd, akkor legyen kövér” alapon próbáltam egy szélsőséges zenét csinálni, bár ennél azért sokkal kegyetlenebb muzsikák is vannak a világban. Az újon, a Metalkaloidán sokkal közérthetőbb ütemek vannak, ezen már itthon felvett dobhangokkal dolgoztam. A régebbi, “emberi dobosos” demóinkon (mind az, nem szégyellem) pedig egészen hagyományos tempók voltak. Példaképek? A mostani felállásunk kb. egykorú, ezért a 80-as, 90-es évek elején levő standard és szigorúbb metalokat komáljuk a mai napig, persze befigyel pár jó punk és rock’n’roll muzsika is. Én legjobban a szólógitárölő zenéket szeretem.

SZ.Z.:. Láttam, hogy ez már a nyolcadik anyag, ami kijött. Honnan jön még mindig az ihlet? Azért ez nem kevés, akárhogy nézzük.

Jalos: Ja, majdnem azt a címet is kapta, hogy a 8. utas a halál, haha! Ha a mondanivalót nézzük, ihlet mindig van: régi olvasmányok és filmek, személyes tapasztalatok, akasztófahumor. TV-t  meg híradókat már nem nagyon nézek, mert szétcsapnám a készüléket. Most olvastam a Pillangó című regényt, amiben az ártatlanul elítélt főhős manusz mindenfajta mocsok börtönökből megszökik, ahányszor csak bezárják; kb. 14 évig tart ez a kálvária, míg szabad lesz.Jelenleg minden kiadványunkat egy-egy ilyen szökéshez tudnám hasonlítani, de hogy honnan-hová, azt már nem tudom…A gitár meg mindig kéznél van.

SZ.Z.:. Van központi figurája a zenekarnak vagy közösen alkottok?

Jalos: Talán nem tartja senki nagyképűségnek, ha kijelentem azt, hogy a fő dalszerző én vagyok. A zenét mindig is én hoztam teljes egészében, egy régi nóta kivételével, kb. 10 éve pedig a dalszövegek zöme is tőlem származik. Régebben természetesen az “igazi dobosos” próbákon nyerték el a nóták a végleges formájukat, míg pl. a Metalkaloidán van olyan dal, amit a többiek nem is hallottak addig, amíg fel nem kellett nyomatni a részeiket. Egyébként a Metalkaloidaelég szokatlan módon készült, egy darabig K.Dani I. dobos barátommal dolgoztunk a számokon, sajnos utána egyéb dolgok miatt nem tudott jobban belefolyni a témába, ezért először takkjelre felnyomtam a gitárokat, majd KT az éneket, ezután egy-kétszáz esti óra alatt alá tettem a “dobot”, majd jött Robi és fölbőgőzte a dalokat.

SZ.Z.:. A honlapon láttam, hogy azért voltak bulik, de a dobosotok sajnos elhunyt. Hogyan sikerült átvészelnetek ezt a kemény, érzelmileg megterhelő időszakot?

Jalos: Bizony, voltak koncertek, a mi kaliberünkhöz képest szép számmal: házibuli, klubbuli, fesztivál, Akela turné, PECSA, stb.; körbejártuk az országot, állítom, Pesten meg a Dunántúlon többet voltunk, mint a környékünkön. Beszámoló van mindről a honlapunkon. Igen, Bandi bátyánk elhalálozott 2012-ben. Az igazsághoz tartozik, hogy Bandi barátom már 3 évvel előtte kikerült a csapatból bizonyos túlzások miatt. Nem mintha mi szentek lennénk, de sajnosa viselkedése nagyon visszavetette a csapat dolgait. El kellett válnunk, de csak zeneileg, a kapu állandóan nyitva maradt előtte, ha rendezi az ügyét. A fiát is Ő ajánlotta be, akivel felvettük a Halvaszülöttet és nagyon jó fellépéseket csináltunk. Hogy hogyan sikerült átvészelni a halálát? Égi Mechanika.

SZ.Z.:. Van most dobosotok? Vannak-e koncertek kilátásban, vagy műhelyszerű munka lett a Morfium?

Jalos: Per pillanat nincs ütősünk, dobgéppel pedig nem akarunk színpadra állni. Hihetetlen, de a mai napig kapunk felkéréseket bulikra, köszönjük! Sose lehet tudni, mit hoz a jövő…Jól látod a dolgot, jelenleg én is inkább egy alkotóműhelynek tartom a Morfit.

SZ.Z.:. A Metalkaloida szerintem kifejezetten szellemes anyag lett. Nekem már az Égi Mechanika is tetszett, de a mostani, sokkal nyersebb, és odamondogatósabb lett. Ennek mi az oka, vagy közvetlen előzménye, és ihletője?

Jalos: Öregszünk. és egyre többet morgunk! Ahogy az ember minél több helyen megfordul, annál több dolgot spájzol az agyában, főleg a hülyeségekre fogékony és ezek egyszer csak kibuknak. Sok negatív élményem is volt az utóbbi években, ezeket át szoktam engedni egy közös szűrőn és a zacc, ami megmarad, a fekete humor. Szerintem a Metalkaloidának kifejezetten pozitív aurája van, még ha a szövegek első hallásra nem is ezt sugallják. Kivétel ez alól a “Királyom, királyom”, ami a halott Zách Felícián szemszögéből mutatja a dolgokat, ez tényleg gonosz. A pozitívitást erősíti az akusztikus gitáros zöngemény is, ilyet még sosemvcsináltam. Szintén újdonág a betonkeverőm zaja és a műanyag gégecsővel történő szólózás a “Rifffúzió” instrumentális végén.

SZ.Z.:. A szövegek kifejezetten ütnek. Főleg a Parabellum, Alfölddel kapcsolatos sorai. Hogy érzitek magatokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

Jalos: Nos, szerintem is jobban sikerült megfogalmazni a témákat, valahogy természetesebb lett az egész, mit szépítsek, a munkahelyen is ilyen szabados eszmecserék vannak… Hát, ugye van egy-két “erős” szó, de hát pl. a Panterában nincs? A Parabellum egy kedélyes hangulatnóta, az alanyát bárki behelyettesítheti a sajátjával. Az Alföldhöz csak annyi köze, hogy térképileg a “tetején” élünk. Akarom mondani, próbálunk talpon maradni. J-N-Sz megyénél vannak sokkal rosszabb helyek is az országban. Természetesen ahol nagyobb iparosítás történt (pl. felénk) ott könnyebb elhelyezkedni, de nem vagyok arról meggyőződve teljes egészében, hogy a kivágott erdők, a lebetonozott termőföldek a lakosságot gazdagítják… Egykor a Kárpát-medence Európa éléstára volt, most meg minden attól a büdös repcétől sárgállik itt is. Ahol meg ennyi sincs… A múltkor voltam egy valaha szebb napokat látott jászsági településen, mit mondjak? Láttad a Menekülés New York-ból című filmet?

SZ.Z.:. Hogy látod most a honi thrash helyzetét?

Jalos: Egy újabb thrash csapattal állok jelenleg csak kapcsolatban, a Fanatic Attack-kel. Velük szoktam cédét cserélni, szeretem őket hallgatni.  Meg még tavaly láttam kétszer a Maradandó Károsodást, szimpatikusak, akárcsak a Pannon Blood. Meg itt van még az Age of Agony, akik death metalt nyomatnak és koncerten lerobbantják az agyadat; meghívhatnátok Szolnokra őket! Biztos vannak még jó csapatok, de mivel nem vagyok egy nagy nethuszár, a kazettacserélgetés meg megszűnt, nem tudok átfogóbb véleményt alkotni. A helyzet meg mindig szar, de nem reménytelen. Ahogy a Tanú című filmben is elhangzik: -Pelikán elvtárs, az élet nem habos torta!

SZ.Z.:. Hol helyeznétek el magatokat a koordináta rendszerben?

Jalos: Valahol a periférián. Nincsenek illúzióim.

SZ.Z.:. Mik a tervek a jövőre nézve?

Jalos: Hát most olyan van, hogy a már említett K. Dani I. cimborámmal megpróbálnánk begyakorolni egy 10 nótás Morfium programot és mivel jövőre leszünk 15 évesek, bekéredzkednénk mások elé koncertezni. Már 3 éve nem voltunk színpadon, kezd már hiányozni, de alaposan fel kell kötni a gatyát; ez már nem az, hogy elprüntyögök a kisszobában. Ha meg ez nem jön össze, akkor vagy az eddigi módszerrel vagy vendégdobosok bérlésével megcsináljuk a leggyorsabb Morfium matériát.

SZ.Z.:. És végül, üzentek-e valamit a Szolnokzene olvasóinak?

Jalos: Hát a szokásos dumát: látogassatok el a honlapunkra, ahonnan az összes nótánk letölthető és sok fotót és irományokat tartalmaz a Morfiról. Kérdéseket ide: morfium@morfium.hu Vagy facebook. Ha van még olyan perverz állat, aki cédét is hallgat: a Metalkaloidából van nyomtatott borítós, matricázott cd-r is!
Idáig a youtube-on két klipünk van: az “Örök Vadászmezők”-re és az új anyag “Parabellum” nótájára, illetve nemsoká elkészül a “Delírium” című számra is egy. Köszönjük az interjú lehetőséget! Ave JászKun Metal!

Morfium hivatalos
Morfium Facebook

Timúr

Oszd meg

Leave a reply