• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: MagánTerület – Feltámad a szolnoki punk?

Az a helyzet hölgyeim és uraim, hogy a MagánTerület az egyik legaktívabb csapat a megyében. Frissen alakult, lendületes és életrevaló csapat, tele akarattal és energiával. Felbuzdulva a jelenségen klaviatúravégre kaptuk a brigádot!
SzZ.: friss a zenekar, mikor és hogy alakultatok? Hol a székhelyetek?

Kabóca: Miután akkori bandám, a szolnoki illetőségű Alsóépület befalcolt én elkezdtem magam mellé állítani tagokat egy új bandához, esetlegesen az Alsóépület folytatásához, de hamar be kellett látnom, hogy ez nem fog menni. Akiket találtam azoknál már pár próba után kiütközött a dolog: késtek, meló és egyéb elfoglaltságok miatt, alig jártak le próbára, több műszak miatt nem ment nekik, vagy épp már dirigálni akartak fél óra ismeretség után :D Szóval a dolog nagy szomorúságomra abbamaradt. Elkezdtem próbálni egy thrash metal bandával, már alakult is a dolog, és akkor hirtelen lett jelentkező a punkhoz az ex-“Ebony és Klájd“-os Karizs Zsolt személyében. Döntenem kellett, hogy maradok-e a metál bandában, avagy hónapok óta dédelgetett (viszont eddig kudarcba fulladt) álmomat választom, hogy legyen egy új punkos, pörgős zenét játszó zenekarom.. Pár komolytalan jelentkező után ráakadtam Lajkira is, majd Dubira és Kockára, akit még az Alsóépület koncertekről ismertem meg. Elkezdtünk próbálni, majd mikor már kezdett menni a dolog, Karizs Zsolti bejelentette, hogy neki ez nem fog menni, mivel a cégje kiküldte külföldre. Szóló nélkül maradtunk. Eleinte ötleteltünk, próbálgattunk, hogy “jól van ez így…” de hamar rá kellett jönnünk, hogy a zenénk üres egy gitárral. Ekkor akadtunk rá Krimóra.

Lajki: Ez a mostani felállás 2016 szeptemberére tehető. Kb. 4 hónapja vagyunk együtt.

Krimó: Volt mar egy pár zenekarom és éppen benne is voltam Dubival együtt egy formációban, amely a HTB (Hard to Believe) névre hallgatott. Egyszer megkereste Kabó Dubit, hogy mi lenne, ha náluk is énekelne? Eltelt egy-két hét, talán hónap is, majd hívott Dubi telefonon, hogy lenne-e kedvem a tesójánál iszogatni, mert épp nyársalnak. Mondom miért ne? Menjünk! :D Ott ismerkedtem meg Lajkival, Kabót már régebbről ismertem egy hajdani közös formációból. Jól éreztük magunkat; iszogattunk, énekeltünk, gitár, dob, tábortűz, tudod :) Rá egy-két napra megkerestek, hogy mennék-e  hozzájuk gitározni, mert az akkori szólósuk bejelentette, hogy sajnos nem fér bele már az idejébe a zenélés. Mondom: Bánja a fene” :P Azóta tart ez a kis románc. Haha!

SzZ.: Van valami jó értelemben vett nosztalgikus bája az együttesnek, olyan elemi erővel és kedvvel csináljátok.

Krimó: Ez a nosztalgikus báj, ahogy te fogalmaztál; ez inkább maga a zene, illetve az akarás és a lelkesedés. Nem az van, hogy erőltetjük a témát, hanem azt játszuk, ami jön.

Kabóca: Ezt lelkesedés és bizonyos szintű megszállottság nélkül nem is lehet. :)

SzZ.: Rég hallottuk már azokat a feldolgozásokat, amiket most te is játszotok. Mi alapján válogattátok össze ezeket?

Dubi: Kabóca választotta ki a számokat és én megtanultam, megszerettem.

Kocka: Igazából a feldolgozásokat eleinte csak azért raktuk be, hogy mi összeszokjunk kicsit. Aztán úgy döntöttünk, hogy túl kevés saját számunk van egy koncerthez, de ha lenne is mennyiségbe elég, akkor se ismerné senki, szóval vigyünk feldolgozást is, így bent maradtak. A választásunk meg azért esett ezekre a számokra, mert a Magyar punk talán alapkövei és nagyon sokan ismerik ezeket a számokat.

Lajki: Először az volt a szempontunk, hogy a zenekar is összeszokjon eleinte próbáltunk könnyebb nótákat elővenni, majd a szempont az volt, hogy próbáljunk olyan számokat játszani, amit mindenki ismer, tudja a szöveget, és szívesen bulizna rá egyet.

SzZ.: A saját dalaitok viszont egészen más szintet ütnek meg. A Buszon például kifejezetten komplex és játékos. Mi a receptúra? Mi alapján főzitek a muzsikát?

Kocka: Kell egy dalszöveg, meg egy kis zenei alap, ha ez megvan, apróra kockázzuk, ízlés szerint gitárszólóval megfűszerezzük, hozzáadunk még egy csipet énekhangot aztán mehet az üstbe és lehet kavargatni. Komolyra véve, ha van egy jó zenei alap, akkor íródik rá szöveg, ha meg a szöveg van előbb, akkor meg teremtetik rá zene, mint a tyúk, meg a tojás. Ezt meg már csak csiszolgatni kell, van, hogy nagyon hosszasan, de nem számít ha a dolog megéri.

Lajki: A Buszon című számunk nem is emlékszem már miként született meg. A játékosságát annak köszönheti, hogy mind teljesen más zenei irányzatból érkeztünk, szeretünk és képviselünk.  Személy szerint, a lágyabb zenei irányzatokban vagyok otthon, mint például: grunge, ska reggae. Krimó pedig a keményebb reszelősebb metalcore-os stílusokat képviseli. Kocka szívesen mászkál, a basszusgitáron, színezi a játékot. Dubi szerintem rettentően jól énekel ügyesen játszik a hangjával. Kabóca nagyon ügyes lett kiképezte magát, és szinte nincs olyan téma mára, amit már ne dobolna le. Szóval ez a számunk úgy született, hogy mindenkit engedtünk kibontakozni nem követtünk semmilyen sémát, témát, beletehette mindenki a sajátját, ezért lett olyan sokoldalú. S a saját számainkat is ez alapján próbáljuk összetenni, hogy mindenki azt játszik, ami a számára megfelelő.

Dubi: Kocka írja a dalszövegeket,  a zenei alapot a többiek találják ki, én annyiban veszek részt, hogy a zene dallamát összehozom a szöveggel. Persze nekem is van már egy két régebbi és újabb szövegötletem. Majd meglátjuk megérdemlik-e a többiek, hogy behozzam őket! Haha :D

Kabóca: Hát azért ez erős túlzás, haha! ?

SzZ.: Rengeteg koncertetek van. Hogy hozzátok ezt össze időben? Hogy bírjátok energiával?

Lajki: Koncerteket Kabóca szervezi, mindenki úgy intézi a dolgait, hogy minél több koncertet eltudjunk, vállalni. Heti kettő próbánk van, emellett mindenki dolgozik tehát nem egyszerű, de még megtudtuk, oldani a dolgokat. Energia?  Olykor fáradunk, de mivel szeretjük csinálni így nincs gond.

Kocka: Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Energiával meg eltérően, de mindenkinek egyértelműen fárasztó, de ugyanakkor pont a koncert az, ami energiát ad mindenhez, szóval mondhatni balanszban vagyunk.

Dubi: A koncertek szervezése Kabóca feladata. Személy szerint nem okoz problémát a sűrű fellépések száma, mert ha valamit szeret az ember csinálni, akkor az sosem fárasztó! Pozitív energiával tölt fel és remélem, hogy nem csak én vagyok így ezzel hanem a többiek is!

SzZ.: Ennyi buli mellett hogy látjátok, milyen a közönségszám?

Lajki: Közönség számunk minden bulin más, de ahhoz képest, hogy friss zenekar vagyunk, olykor jó páran vannak már rajtunk.

Dubi: Vannak a már megszokott emberek, barátok, barátnők, de ahogy jönnek a fellépések egyre több új arcot látunk.

Kocka: A közönségszám egyre jobb, de persze nem kell hatalmas, nagy tömegekre gondolni, ha vagyunk 30-an, az már egész jó, de legutóbb Jászberényben voltunk szerintem 50-60-an is. Változó, de kb. 12 és 50 fő között mozog a dolog még. Persze ez attól is függ, hogy saját szervezésű buliról van e szó, vagy nagyobb zenekarral játszunk-e.. :)

Kabóca: Egész jól alakulnak a dolgok a körülményekhez képest! És persze underground bandához mérten. Mert erre a fajta zenére azért jóval csekélyebb az igény.

SzZ.: A megyében eléggé kihalt a punkélet leszámítva egy-két zenekart, velük tartjátok a kapcsolatot?

Lajki: Nem nagyon voltam benne zenei életben az elmúlt évekbe így nem, de most a Légszűrő zenekarral tartunk közös bulikat. Nagy pacsi nekik!

Kabóca: Persze! Jó kapcsolatot próbálunk ápolni egymással, elvégre ez a dolog nem a versengésről, sokkal inkább az összetartásról szól, ha azt nézzükm hogy underground, ha azt, hogy zenész, stb. végső soron egy “vérből” valóak vagyunk haha :)..Mi legalábbis nem versengünk, rivalizálunk senkivel. Alapvetően szeretettel, és tisztelettel tekintünk az összes megyei bandára stílustól függetlenül is.

SzZ.: Lehet, hogy feltámad a megye punkszelleme?

Kocka: Lehet, de ez talán nem tőlünk kell elvárni. Úgy legyen! Én szeretném, reménykedek a dologban, de tényleg nem hiszem, hogy a mi zenénktől történne ez meg.

Kabóca: Vannak itt nálunk sokkal mérvadóbb bandák is és nem kell messzire sem mennünk! Elég ha csak annyit mondok: Gulyás Band.. :)

Lajki: Szerintem nem mi fogjuk feltámasztani a punk zenét a megyében, ha egyáltalán fel kell, vagy lehet, de ha adunk neki egy löketet, akkor már boldogok leszünk. :)

SzZ.: Milyen más zenekarokban játszottak a MagánTerület előtt?

Kocka: Én konkrétan semmiben, amikor az első basszerom megvettem, akkor haverokkal lementünk a garázsba, de nem lett semmi az egészből, mondhatni, csak zajongtunk. 3 hónapig tartott és kész! Szóval nekem ez az első, a MagánTerület.

Lajki: Pro-Tézis zenekarban kezdtem én, is mint Kabóca, aztán pár próbálkozás után abbahagytam, nem találtam helyem a zenei életben. Jelenleg jól érzem magam ebben a zenekarban.

Krimó: Huha.. Fiatal éveim egyik legmeghatározóbb saját zenekara a “The Po!son” volt Dubival de voltam a “Queen Belowba“, megfordultam a “Reunionban” es a “Pro Tézisben“, ezek helyi bandák voltak. Illetve a “Htb” melynek neve a saját projectemből lett.

Dubi: Krimóval a “The Po!son”-ban és még egy-két zenekarban megfordultam a környéken.

Kabóca: Én a Pro Tézisben, és az Alsóépületben játszottam eddig, huzamosabb ideig.

SzZ.: Ez most itt a reklám helye! Koncertdátumokkal hogy álltok?

Lajki: Koncertlehetőségeink szerencsére vannak nem lettünk egy próbatermi vagy garázszenekar. Játszhatunk, játszhattunk együtt már nagyobb nevekkel mint a: Rózsaszín Pitbull, az Éhenkórászok és februárban találkozunk a Linx zenekarral is Esztergomban.

Február 11. Esztergom, tervbe van véve Budapest, természetesen Szolnok, áprilisban Jászberény. Épp a múlt hévégén két bulink is volt, előtte decemberben is volt három fellépésünk, szóval nincs okunk panaszra. :) Most azonban az a terv, hogy havi egy max két bulit vállalunk, ezeket is lehetőleg a nap egyik felében, míg a másikban hozzákezdenénk már egy kopogtató anyag stúdió munkálataihoz.

SzZ.: Termeltek tisztesen. Érik már egy lemez nem? Milyen formában tervezitek összehozni?

Krimó: Érik ám! És azt ígérhetem odab@szós kis EP lesz ;)

Kocka: Igen, termelünk és az a bizonyos lemez is érik, most kezdjük majd csinálgatni a felvételeket.

Lajki: Szerencsék van, tele vagyunk ötletekkel, amiket össze tudunk hozni, egyik másik szám egy-két próbán megszületett úgy, hogy nem is küszködtünk velük. Nagylemeztől még messze vagyunk, de igyekszünk, amennyire tudunk.

Kabóca: Egyelőre egy kisebb, 5-6 számos demót szeretnék összedobni, sajnos mérsékeltek a technikai adottságok, de a lehetőségekhez képest próbálunk majd egy jó minőségű anyagot csinálni. Csakúgy, mint anno az Alsóépülettel, itt is az a terv, hogy lehetőleg “nulla pénzből” házi stúdióban magunk készítsük el az első albumunk.

Dubi: Igen! Gyűlik már a lemezre való, de még nagyon sokat kell csiszolódnunk.

SzZ.: Üzentek-e valamit a hallgató olvasóknak?

Krimó: Gyertek, gyertek! ;)

Kabóca: MagánTerület! Belépni köelező :D Cekkoljátok a facebook oldalunkat, valamint várunk szeretettel mindenkit a MT bulikon! :)

Lajki: Szívesen látunk Titeket bármelyik koncertünkön, Tessenek eljönni minél többen s bulizzunk egy nagyot!

Magánterület facebook

Magánterület youtube csatorna

Koncertszervezés: 06204172456

Timúr

 

Oszd meg

1 hozzászólás

Leave a reply