• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: Légszűrő – Beszélgetés a zagyvarékasi punk-trióval


A zagyvarékasi punk-triót faggattuk, a légszűrésről, a zöldszerelemről, múltról, kapcsolatokról és természetesen a bandáról.

SZ.Z.: A zenekar facebook szerint 2015-ben alakult, de láttam, hogy két idősebb tag is erősíti a zenekart. Hogyan találkoztatok így hárman?

Szabi, Zoli: Egy gyerekkori barátommal Simivel mi már zenélgettünk együtt, majd megtudtam, hogy az unokatestvérem férje, Zoli tanul dobolni. Megkerestük, hogy lenne-e kedve együtt játszani, benne volt. Így találkoztunk mi Zotyával utána sokáig csak hobbi szinten szaladtunk össze néha muzsikálni, de az idő előrehaladtával már komolyabban vettük és egyre több próbát tartottunk. Rájöttünk, hogy érdemes energiát fektetni ebbe az egészbe. Kr.u 1998-tól 2002-ig már aktívan zenéltünk, tehetségkutatókra jártunk, és otthon kazettákra vettük fel a zenénket. Utána családot alapított mindenki így hát nem volt időnk zenélni. Ez nem meglepő módon oda lyukadt ki, hogy kettő-három havonta találkoztunk néhány óra erejéig, így hát tulajdonképpen annyiban is maradt a zenélés.
Szabi: 2013 körül valamikor kaptam egy felkérést az Alsóépület zenekartól, hogy egy-két koncert erejéig be tudnék-e állni basszerozni a zenekarba, a sors úgy hozta hogy a zenekar fennállásának végéig ottmaradtam. Nagy űr támadt bennem az Alsóépület megszűnésével, így hát felkerestem Zolit, hogy lenne-e kedve újra együtt zenélni, ő benne volt. A környező kocsmákban voltak fellépéseink Nagy Mátéval, aki a basszusgitáros szerepét töltötte be a zenekarban, feldolgozásokat játszottunk és ekkoriban, 2015-ben találkoztunk Gergővel.
Gergő: Én egy koncertjükön voltam a helyi kocsmában, régóta játszottam már gitáron és egy barátomnak Bokának mondtam, hogy majd megkeresem őket, hogy lenne-e kedvük egy akusztikus estét összedobni. Boka és Zoli pár napra rá találkoztak az utcán és megemlítette neki, hogy majd felfogom keresni őket. Zoli rám is írt másnap hogy két hét múlva koncertjük lesz, menjek le a próbaterembe és tanuljak meg egy párszámot “villanygitáron”, Így lettem a Dissect zenekar második gitárosa, akkor hat számban játszottam. Utána volt egy kis kihagyás a zenekarban, körülbelül 1 hónap. Máté dobolni szeretett volna így elment egy másik zenekarba, én meg mindig is basszerozni akartam. Így vettem át ezt a posztot a zenekarban.

SZ.Z.: Korábban hol játszottatok?

Szabi, Zoli: Tulajdonképpen ezt már meg is válaszoltuk az előző kérdés keretein belül =)
Gergő: Nekem is volt pár elképzelésem zenekarról korábban, de csak egy volt ami “komolyabb” megvalósításig jutott el. Na, hát ez annyiban merült ki, hogy béreltünk egy próbatermet Szolnokon ahová lejártunk inni meg szívni, azt hiszem talán annak azért is lett vége, mert a bérleti díj az füstbe ment terv lett és mindig volt egy két tag aki hiányzott a próbákról. Így játszottam én ott gitárosként, basszerosként, szintisként, és még doboltam is persze rémesen rosszul.

SZ.Z.: Régebben aktívabb volt a zenei élet a megyében? Milyen most?

LSZ.: Évről évre változik a közösség. Találkoztam olyan taggal aki kb. 20 most és azt mondta, hogy kinőtte már a punkot =), persze régen több embert érdekeltek a koncertek, mint manapság, például régen belépőt kellett fizetni, hogy bemenj egy rock clubba, manapság nagyon sok koncert ingyenes, mégsem indulnak el az emberek, hogy igyanak egyet ezeken a koncerteken.

SZ.Z.: Mi a helyzet a helyi punk-színtérrel? Jobb? Más? Erősebb? Mi a tendencia?

LSZ.: Sajnos mostanában kevesebb punk van mint régen, de bízunk benne, hogy ez változni fog.

SZ.Z.: Már a második anyagot készítitek el. Stúdióba is terveztek menni, vagy marad ez a D.I.Y. hozzáállás (Egyébként ez mennyire tudatos?)

LSZ.: Terveztük volna most is a stúdiót csak sajnos az anyagiak nem úgy jöttek össze, így hát kompromisszumot kellett kötnünk magunkkal. Így maradt a házi “stúdió”. Nem ezen a szinten szeretnénk megmaradni, reménykedünk, hogy a jövőben sikerül bevonulnunk egy igazi stúdióba.

SZ.Z.: Milyenek a kilátásai ma egy magyar punk zenekarnak? Keresitek a megyén kívüli kapcsolatokat?

LSZ.: Jártunk már a megyén kívül is Pesten, Szegeden és lesz a jövőben is, hogy a megyén kívül játszunk. A kilátásaink…? Nem sok, de legalább kevés, ámbár a remény hal meg utoljára.

SZ.Z.: Sokat játszotok a Magánterülettel. Eredményes ez a kapcsolat? Mi hozta össze a két bandát?

LSZ.: Eredményes-e? Bírjuk egymást, de még közös gyermek nem született a kapcsolatból hahaha=). Egyébként jó viszonyban vagyunk, szeretünk együtt játszani. Az ismeretség az Alsóépület révén született Kabó és Szabi játszottak ott együtt.

SZ.Z.: Vannak nagyobb tervek, vagy elsősorban hobbiként tekintetek a zenélésre?

LSZ.: Nem hobbiként tekintünk rá, a jövőben több klipet is szeretnénk csináltatni.

SZ.Z.: Milyen zenekarok és szövegírók inspiráltak titeket?

LSZ.: A szövegeket az élet inspirálja. a zenekarok tekintetében meg mindhárman más zenéket kedvelünk, de ez teszi izgalmassá a zenéink megalkotását. Mindenki mást rak hozzá.

SZ.Z.: Mindig is meg akartam kérdezni, hogy miért lettetek pont Légszűrő? A tüdős dolgon kívül.

LSZ.: Azok a nevek, amiket kitaláltunk, és tetszett is mindhármunknak azokra rákerestünk, hogy nem-e, természetesen de!, mind foglalt volt, hol egy brazil, egy portugál vagy magyar zenekar már kitalálta. (Többször is újra feltaláltuk a spanyol viaszt =) ). Feljött egyszer a légszűrő gondolata, mert imádjuk a “zöldet=) ” és a természetet, de úgy gondoltuk, hogy majd kitalálunk valami mást, de jött egy fellépés és mondani kellett valami nevet hát így maradt a légszűrő és azóta sem változtattunk ezen.
U.i.: Ez a zenekar rövid anekdotája

Légszűrő facebook
Légszűrő youtube

Oszd meg

Leave a reply