• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: Idill of Chaos


A martfűi Idill of Chaos gigászi projekten dolgozik éppen. Ennek kapcsán faggattuk őket egy kicsit.

Sz.Z.: Honnan jött az ölet, hogy kapásból háromlemeznyi anyagot vegyetek fel?

IOC: Valójában már régóta szerettük volna rögzíteni a meglévő számainkat. Erre azonban eddig különböző okok miatt nem volt lehetőségünk. Fő okként az anyagiakat említeném, illetve a megfelelő hely hiányát ahol a felvétel elkészülhetett volna. Nemrégen lehetőségünk nyílt beköltözni egy próbaterembe itt helyben (Martfűn), ahol nyugodt körülmények között lehet zenélni a hét bármely napján. Így többet tudunk foglalkozni a zenekarral. A három lemez egy elképzelés volt, melyből végül 2 lemez fog megvalósulni egyelőre. Úgy terveztük, hogy minden számot felveszünk, ami eddig született a zenekar pályafutása során.

Így lett volna 3 lemez időrendben:

  1. a zenekar első korszakából (a korai számokból)
  2. a zenekar rock’n roll-os számaiból.
  3. a sötétebb hangulatú goth’n roll számokból.

Végül a korai számokat nem vesszük fel újra, azok meghallgathatók már most is a zenekar honlapján. A Totális Káosz EP-ről egyedül az Alkoholista visszatér című szám került bele a repertoárba, mert az régebben nagy közönségkedvenc volt.

Sz.Z.: Olvastam, hogy Franky kiszállt az együttesből, ennek mi volt az oka? Illetve, van-e köze ennek ahhoz, hogy ennyi számot rögzítetek egyszerre?

IOC: Igen jól olvastad a honlapon Franky tényleg kiszállt a zenekarból egy kis időre, mert úgy érezte megfeneklett a zenekar, nem haladunk sehova. Ez kissé felrázta a többi tagot. Utána kezdtünk bele a felvételekbe, melyeket vállalt még, hogy felénekel. Azonban végül csak nem bírt elszakadni tőlünk. Nem a felvételek miatt szállt ki, részben azok miatt szállt vissza. (A honlapon hamarosan ki lesz egészítve a zenekar történeti rész.)

Sz.Z.: Mi lesz a zenekar sorsa?

IOC: Így, hogy visszaszált Franky folytatjuk tovább. A felvételek hírére folyamatosan kapjuk a megkereséseket, pedig még ki sem jöttek ténylegesen a számok.

Sz.Z.: Milyen formátumban tervezitek kiadni a felvételeket? Elosztjátok részekre, vagy dupla\triplalemez készül belőle?

 IOC: A kiadást úgy tervezzük, hogy felteszünk mindent a honlapra és onnan lehet majd mindent letölteni ingyen. Fizikai formátumban, mondjuk CD-n egyelőre még gondolkozunk, hogy megjelenjen-e. Mindenképpen két külön albumként érdemes kezelni az anyagot, hiszen teljesen más jellegű számok kerültek fel mind a két lemezre. Egyedül a megjelenés dátuma lesz közös.


Sz.Z.: Mi a munkacíme a monumentális projektnek?

IOC: Munkacímet nem adtunk neki. (!IOC_2015 névem fut a project a stúdiós gépen.) Egyelőre még a lemezek végső címeit sem tudjuk. A borítófotókon is ötletelünk csak egyelőre.

Sz.Z.: A Nemzeti Gyásznap EP szerintetek sem szólt túl jól. A mostanival kapcsolatban mi a helyzet?

IOC: A Nemzeti Gyásznap EP-nél gyorsan vettünk fel mindent, nem szántunk rá elég időt, a hangzás pedig nem lett túl jó. Ennek ellenére az emberek szeretik hallgatni azt az EP-t, mert egyelőre ez az egyetlen felvétel, melyet hallgatni tudnak a zenekar újabb korszakából. Ez a három szám is felkerül majd az újabb kiadványok közé. Lényegesen jobb hangzással. A technikai részletekbe nem akarok belemenni, de sokkal vastagabb lesz a hangzás, mint az előző EP-n. Már így félig-meddig megkeverve is jobban szólnak.

Sz.Z.: Hogy működött a dalszerzési metódus?

IOC: Igazából ezeken a felvételeken csak olyan számok fognak szerepelni, melyek már eddig is részei voltak a koncert repertoárnak, új szám nem kerül fel rájuk, de a számírás általában úgy működik, hogy Franky hoz egy témát gitáron, melyre legtöbbször már szöveg is van, ez lesz a központi témája a számnak a többit próbákon rakjuk hozzá.

Sz.Z.: Nem terveztek egy jó nagy koncertet az anyag megjelenése után?

IOC: Tervezünk koncerteket még a megjelenés előtt is. November első két hétvégéjén fellépünk Budapesten. (Nov. 6. Showbarlang, Nov. 14. Művész Underground) Illetve szeretnénk egy nagyobb koncertet a megjelenés után, ahol a régebbi számokból is játszanánk. Ez valószínűleg Martfűn lesz saját szervezésben. Időpont később.

Sz.Z.: Feltehetőleg mikor és milyen formában látnak napvilágot a szerzemények?

IOC: Körülbelül karácsony tájékára biztosan kész leszünk mindennel és felkerül a honlapra. A felvételek 80 százaléka már most is kész van. Még az ének és a basszusgitár sávok fele hiányzik körülbelül.

Sz.Z.: És végül, üzentek-e valamit az Idill of Chaos hallgatóinak, és a Szolnokzene olvasóinak?

IOC: Persze. Gyertek minél többen a koncertekre, és hallgassátok a felvételeket. A honlapot is lehet csekkolni, igyekszünk minden hírt kiírni. A facebook oldalon pedig mindenről azonnal értesülhettek. A Szolnokzenének pedig köszönjük a megkeresést és az interjút.

Idill of Chaos facebook

Idill of Chaos hivatalos honlap

Timúr

Oszd meg

1 hozzászólás

  1. 2in1 – avagy az Idill of Chaos dupla lemeze már fizikai formátumban is kapható! | szolnokzene.hu · 2016-06-11

    […] zenekari időszámítás szerint nem is oly rég rögzítette dupla lemezét. Az anyag kapcsán interjút is készítettünk a srácokkal, továbbá több ízben górcső alá vettük a történelmi […]

Leave a reply