• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: ETaP – avagy az eklektika csodája

Szolnok egyik legüdébb színfoltjával beszélgettünk, ami rengeteg érdekességet tartogat, nem csupán az elképzelések terén, de zeneileg is. Át is adnám a szót!
Sz.Z.: Essünk túl pár kötelezõ jellegű kérdésen! Mikor alakult a zenekar és pontosan milyen székhellyel?

ETaP: Az első próbálkozások ezen a néven 2006-ban kezdődtek, de a jelenlegi formáció 2008-ban állt össze. Előfordul, hogy időhiány miatt Pesten próbálunk, de Szolnok a bázis és az is marad.

Sz.Z.: Nem kevés tagot számlál az együttes, hogy oldjátok meg a próbákat fellépéseket? Több felállás létezik-e(pl: soundsystem stb)?

ETaP: Igen, sajnos vannak távolságok a tagok között, de szerencsére mindenki meg tudja oldani a próbákat és ez igaz a koncertekre is. Nem minden próba teljes létszámú és adtunk már instrumentális koncerteket is, de az utóbbi időben teljes felállással sikerült színpadraállni. A csapat fele nem is Szolnokon dolgozik, ezért havi 1-2 próbát tudunk kiharcolni, előfordultak már furcsa felállások és impro estek, de ezek nem lesznek rendszeresek. Vagy, ha régen próbáltunk, akkor az adott számokat kicsit átírjuk és máshogy adjuk elő.

Sz.Z.: Jelzőből is akad bőven. Gondolom nehéz behatárolni, amit csináltok, ezért csak körül írtátok. Hogyan jött létre ez a speciális és izgalmas elegy?

ETaP: Vannak előadók, kiadók akik irányt mutattak az egész zenekarnak és rengeteg inspirációt kaptunk tőlük. Hála a lemezeknek és később az internetnek, láttuk és hallottuk, hogy mik történnek a világ különböző pontjain zeneileg, de sajnos ezeket élőben sokáig nem volt alkalmunk tapasztalni, így mindenki kedvet kapott a zenélésre. Azóta mindenkinek kialakult az egyéni irányzata és azokat pakoljuk össze a próbákon, amikből később számok lesznek. Az egyik idevágó példa, hogy többször hoztunk össze közös bulit a Tigrisékkel és az egyik alkalommal kitaláltuk, hogy az egyik számban legyen egy reggae betét. Azóta azt a számot szinte mindig úgy adjuk elő, mert a közönségnek és nekünk is tetszett.

Sz.Z.: Elég komoly zenei tudásra is szükség van egy ilyen világ tolmácsolásához. Tanultatok zenét, vagy magatoktól jutottatok el erre a szintre? Gondolok itt a jazzre, illetve az eklektika ilyen tudatos felhasználására.

ETaP: Vannak a zenekarban tanult zenészek, Géza nagyon jól hegedült mielőtt lecserélte volna egy dobszerkóra, de komolyra fordítva a szót, Ginán kívül mindenki abbahagyta az alapok elsajátítása után. Egymást fejlesztve, együtt fejlődünk. Valaki mindig hoz valami újat a próbára és köré építkezünk. Szeretjük az improvizációt, ezért minden próbát rögzítünk, és később végighallgatjuk őket, hogy tudjuk melyik alappal érdemes foglalkozni.

Sz.Z.: Ha már itt tartunk, milyen más együttesekben fordultatok meg előtte? Ezekről van bármilyen nyom az interneten?

ETaP: Természetesen Ádámnak és Gézának megvolt a punk-rock korszak, de aztán megjelent a Celofán Kollektíva, akik rakták a lemezeket és ajtót nyitottak egy olyan zenei világba amiben azóta is élünk. Ezért mindenkinek az ETaP az első hivatalos zenekara. Idővel mindenkinek kialakultak egyéb zenei projektjei, amiket szintén lehet látni és hallani.  Amikor valamelyik projekt tesz egy nagyobb előrelépést arra mi is büszkék vagyunk. Az utolsó ilyen az Tomi szólóalbumja volt pár hónapja, de Gina hangja megtöltötte már Ázsiát is.

Sz.Z.: Szép sikereket értetek el 2006 óta, komoly helyeken, komoly elõadókkal.  Hogy hoztátok össze ezeket?

ETaP: Tekintve, hogy Szolnokon és környékén található zenekarok és rendezvények 10évvel ezelőtt mennyire voltak punk-rock-metál központúak akkor azt kell mondanom, hogy nehéz volt bármeddig is eljutni. Rock fesztivál és metál tehetség kutató volt mindenfelé, volt amelyiken el is indultunk. Aztán jött a csoda, az A38-on 2001-ben először megszervezésre került a Talentométer, ahol a döntőig meneteltünk és Palotai Zsolt mentorálásával több díjat is elhoztunk. Többször szóvátették, hogy Jazz kategóriában lenne a helyünk, de végül az Elektronikus kategóriában megosztott első helyet kaptunk. Ezenkívül a Magyar Televízió különdíja és a számunkra legfontosabb Közönség díj is hozzánk került. Ezután mi is könnyebben kaptunk lehetőségeket más városokban és úgy tűnt a szülővárosunk programszervezői is észrevették, hogy van élet a Tankcsapdán kívül is. Ma sem sokkal jobb a helyzet, max annyival, hogy a lista kibővült 4-5 előadóra. A főváros annyival szabadabb, hogy olyan előadók képesek teltházas bulikat adni, akik szintén nem vagy csak alig szólnak a rádióban, ezért is sikerült több neves helyen is koncertet adnunk.

Sz.Z.: Mennyire sikerült az áttörés? Mennyire számoltatok ezzel a lehetőséggel, és mennyire céloztátok meg, mint opciót?

ETaP: Szegeden például rendszeres fellépéseink voltak, de igazából egyikünk sem tudta, hogy mi fán terem a zenekarozás, terjesztettük a zenénket amennyire lehet. Aztán elkezdtünk foglalkozni az albummal, de az albumkészítés idegen műfaj volt számunkra az elején. Van olyan szám, ami koncerten kapott végleges formát, nem a próbateremben. Közben a piac is átalakult. 6 számos EP-k mindenütt, hozzácsapva pár klippel, ez megy itthon. Szeretnénk kipróbálni milyen lehet, nagyszínpados zenekarnak lenni sztárgázsiért, de ha nem jön össze, attól még nem fogjuk eladni a hangszereket.

Sz.Z.: Egyedi színfolt vagytok a megye térképén. Nehezebb értõ közönséget találni, és egyáltalán hogy fogadják az ETAP-ot?

ETaP: Szerencsére az otthoni koncertek nagyrészt a CK keretein belül zajlanak, úgyhogy az a közönség már tudja mire számíthat, de jó látni, hogy 1-1 szabadtéri rendezvényen sem ürülnek ki a sörpadok :) Mikor először elindult a folyamatos koncertezés, sikerült elvállalunk pár olyan előzenekari szerepet amit azóta is tagadunk és a stílusunknak köszönhetően mi csak reménykedtünk abban, hogy minket inspiráló zenekarokkal is koncertezhessünk.  4-5 évvel ezelőtt elindult egy újhullám a városban, aminek köszönhetően nyitottunk bulit Kispálék szülinapján, de voltak még jó bulik a Neoval, Sonarral vagy a német Lingua Loca-val, akik koncertjük közben behívták Tomit és Ginát is 1-1 szám erejéig. Az egyik legemlékezetesebb  a La fanfare en Pétard francia fúvószenekar előtt történt, amikor is teltházas koncertet adtunk az A38-on.

Sz.Z.: Megyei szinten vannak zenekarok, akikkel összedughatjátok a fejeteket?

ETaP: Egy ilyen zenekar van, ráadásul a próbatermünk is közös, no meg a bőgősünk is, Ők a Calm Spirit. Egy picivel elektronikusabb, live-act-esebb banda. Jó a kapcsolat közöttünk, bár sok közös koncertre nem emlékszem, de közös jammelgetések voltak már nyilvánosan is.

Sz.Z.: Készül-e lemez mostanság, ha igen, mikorra várható? (A soundcludon találtam pár kompozíciót)

ETaP: Készül, sajnos régóta, jó hír hogy halad, a rossz, hogy lassan. Szerettünk volna egy igazi lemezt, a tökéleteset, mint minden zenekar. Sok számmal esetleg közreműködővel, skitekkel, remixekkel, de sajnos ezek inkább külön projektek lesznek. Egyébként az is érdekes, hogy Európa szerte nem csak a vinyl támad újra és újra, de ráadásul egyre több elektronikus zenész és zenekar kazettán is kiadja az új dalait, nem csak saját kiadásban, hanem neves kiadók hozzájárulásával is. Ez azért sokakat ösztönöz még a CD gyártásra is és ez jó irány.

Sz.Z.: Meddig szeretnétek eljutni a zenekarral a jövőben, és mennyi esélyt láttok erre?

ETaP: Az album befejezése után tuti, hogy pezsgő és konfetti következik, mert folyamatosan érdeklődnek iránta és fellépések is akadnak, de szeretnénk például külföldre is eljuttatni a zenénket. Nagyon fontos még a vizuális megjelenés, ahogy koncertjeinken is jelen van a vetítés a számok alatt, ugye klippet/vizualizációt is szeretnénk szinte minden zenéhez. Ezt megelőzően már egy ideje a Youtube csatornánkra töltögetünk fel részleteket új számokból, koncertekből, stúdiómunkálatokból, amivel fent tudjuk tartani az érdeklődést, ezzel is jelezve, hogy nem tűntünk el, csak épp erre van időnk. Mindenképp a koncertezésben látjuk a jövőt. A legtöbb bandának megvan a receptje: menetrendszerűen kiadják a pár számos EP-ket elküldik a rádióba ahol unásig pörögnek, majd ugyanúgy előadják minden fesztiválon és klubban. Mi viszont szeretjük az élőzene varázsát, amikor változik a tracklista, esetleg 1-1 szám kap egy új alapot, verzét esetleg refrént. Szeretnénk egy Random Trip szerű dolgot Szolnokon is összehozni, de egyelőre kevés zenészben látjuk a változatosságot és a nyitottságot más műfajok felé.

Sz.Z.: Koncertekkel hogy álltok? Hol hallhatunk titetek legközelebb?

ETaP: Egyelőre nincs fix dátum, szeretnénk őszre összerakni egy komplett műsort, amivel tudjuk bombázni a klubokat és szórakozóhelyeket országszerte, de egy rendhagyó szolnoki csapatás is a tervek között szerepel.

Sz.Z.: Üzentek-e valamit a Szolnokzene olvasóinak?

ETaP: Sose hallgassatok EDM-et, mert rossz irányba viszi az emberiséget.

ETaP facebook

ETaP youtube

Timúr

Oszd meg

Leave a reply