• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: Dana & The Dreamcatchers


A friss bemutatkozó után egyből fejest ugrottunk a mélybe és kifaggattuk a srácokat, hogyanról, miértről!

Sz.Z.: Minden interjúban megkérdezik, hogy mikor és hogyan alakult a zenekar? Ami viszont ezen túl érdekelne, hogy olyan kipróbált formációkban is játszotok, mint a Cozombolis és a Calm Spirit. Mi hívta életre az új zenekart?

DTD: A banda 2016 végén alakult Szolnokon. Eredetileg azzal a céllal jöttünk létre, hogy falunapokon játsszunk, ahol a koncertek után pörköltet és gulyáslevest ehetünk, illetve mézeskalács-szívet lőhetünk a céllövöldében. Ez amúgy tök komoly.
Az elején volt egy csomó tagcsere, így az első szólógitárosunk Nagy Zoli volt a Desperedosból, Sasa dobolt (ex-October, ex-5 Yards), illetve billentyűzött Katona Attila, aki jelenleg a Szigligeti Színháznak szerez zenét. Bujdosó Lacika a Cozombolisból sincsen velünk már, helyette Matuz Tomi bőgözik. Legelső énekesünk Danyi Niki volt, aki viszont Kanadába ment fél évre, így énekest is cserélnünk kellett. Ekkor érkezett Dana (Csordás Daniella) és ez mindent egy csapásra megváltoztatott.

Sz.Z.: Mesélnétek kicsit a saját zenei hátteretekről?

DTD: Elképesztően sokszínű a repertoár a zenei ízlést illetően. Berényi Gabi (billentyű, sampling) ugyebár a Calm Sprit révén az elektronikus zenékben van otthon. Dana a modernebb, romantikusabb gitár-popért lelkesedik, Andor a dobos inkább a progresszívabb és jazzesebb zenék rajongója. Lencse Gabi gitáros klasszikus rocker arc, Matuz Tomi basszeros pedig nagyjából mindenevő. Jómagam a Metallicától a Coldplayen át a London Grammarig szintén sok mindent elfogyasztok.

Sz.Z.:. Illetnek benneteket a soft és alter-rock kifejezéssel, de én úgy hallom, hogy itt valami olyan stíluskavalkád mosódik össze egy réteggé, amit nem biztos, hogy ezzel a kifejezéssel pontosan le lehetne írni. Hogy működik nálatok a zeneszerzés? Hogy érzitek a különböző karakterek keveredését?

DTD: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több zeneszerző is található a bandában, így Dana, a Gáborok és én is hozunk ötleteket, dallamíveket. Alapvetően egyébként Berényi Gabi és én gyúrjuk késsze a dalokat, de mindenki kiveszi a részét a kreatív munkából. Nekünk ebben a bandában éppen az a legizgalmasabb, hogy nincsenek szabályok.

Sz.Z.: A Recorder is írt rólatok – ami azt mondják, nagy szó! – Szerintetek mi volt ennyire figyelemfelkeltő a zenekarban?

DTD: Mivel többen elég régóta zenélünk különböző bandákban, így az évek során kialakultak bizonyos kapcsolatrendszerek, melyeket igyekszik megmozgatni az ember. Volt egy ismerősünk, aki beajánlott bennünket a Recordernek, akik meg rá is haraptak a zenénkre. Ugyanígy zajlott a Lángoló Gitároknál is.

Sz.Z.: Összesen 3 dalotok elérhető az éterben, eddig. Hogyhogy csak csepegtetitek az anyagot? Mikorra várhatunk egy nagyobb dózist?

DTD: A 3 dal igazából csak 2, mert a Hallelujah, az nem a mi hangszerelésünk, az csak egy alap, amire Dana ráénekelt karácsony előtt. Szóval mivel ez egy abszolút kísérletezős banda, ezért inkább azt az utat követjük, hogy kidobunk egy dalt, aztán egy totál másmilyet és figyeljük a hatást.
Egyébként készen van egy egész nagylemeznyi anyag. Ezzel akkor fogunk kijönni, ha teljesülnek azok a tárgyi és személyi feltételek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy értelme legyen ezt a zenekart ennyire komolyan csinálni. Annyit még elárulhatok, hogy Lázár Domokossal fogjuk készíteni az Esti Kornélból, de senki ne számítson olyasmi zenére, mint amit ők játszanak. Lesznek egyébként magyar nyelvű dalok is.

Sz.Z.: Mikor meghallottam a zenéteket, arra gondoltam, hogy itt egy zenekar, ami úgy szól, ahogy 2018-ban kell, és mindemellett remélem nem veszitek sértésnek, – mert bóknak szánom – , de okos popzenét játszotok Ezt hogy hoztátok össze?

DTD: Amikor Dana megjelent a zenekarban, minden a feje tetejére állt. Ő egy annyira tehetséges és kiemelkedő énekes-dalszerző, hogy onnantól kezdve nem lehetett alibizni, muszáj volt komolyan venni az egészet. Megmutattuk az addig elkészült dalokat néhány zeneértő embernek, kiadónak, szervezőnek, akik egyöntetűen biztattak bennünket. Így végül kaptunk egy kontaktot Takács Zoltán Jappánhoz, aki ez idő szerint az ország legismertebb producere. Elküldtük neki a dalainkat, de nem nagyon reménykedtünk pozitív válaszban, mígnem mégis visszajelzett és kiválasztotta a Whispert, amit aztán vele készítettünk el. Az ember egyébként zseni, ez egészen biztos :)
A másik dal, a Butterfly producere pedig a már említett Lázár Domokos volt, aki még egy kis vokálozás erejéig is beszállt a nótába. Domokos egyébként szintén az egyik legtöbbet foglalkoztatott producer ma már. Tehát nem véletlen, hogy ezek a dalok így szólnak, ahogy. Rengeteg munka, kreatív energia és anyagi áldozat van mögöttük.

Sz.Z.: Azért is kérdezem, mert én úgy látom, hogy az ország zenei élete is elég főváros-centrikus. Ti ezt hogy látjátok és hogy élitek meg? Szerintetek van lehetőség arra, hogy huzamosabb időn belül szinteket ugorjatok?

DTD: Elsősorban mi is Budapestben gondolkodunk, noha négyen szolnokiak vagyunk, a dobosunk szegedi, Dana pedig pilisi. Én lennék a legboldogabb, ha vidéken is lenne annyi lehetőség, mint a fővárosban, de ez nyilván hiú ábránd.
Hogy van-e lehetőség szintet ugrani, az egy bonyolult kérdés. Ami egészen biztos az az, hogy egy rátermett szervező nélkül semmi esély betörni és megragadni a zenei vérkeringésben. Jelenleg ezen a feladaton dolgozunk és szervezőkkel tárgyalunk. Szolnokról szervezni Budapesten ugyanis egészen egyszerűen nem lehet.

Sz.Z.: Ennek kapcsán: Hogy álltok a koncertezéssel?

DTD: Mivel a dalaink meglehetősen sok elektronikát tartalmaznak (például a dobok mindig programozottak), ezért tulajdonképpen újra kellett hangszerelnünk őket élő hangszerekre. Ezzel a feladattal nagyjából készen vagyunk így most a próbafolyamatok zajlanak. Én úgy vélem, hogy április végére koncertképes lesz a zenekar. Koncertezni azonban csak akkor kezdünk el, ha megtaláltuk a megfelelő embert arra, hogy kézben tartsa az élő produkció szervezését.

Sz.Z.: Kiadókkal van már kapcsolatotok, vagy van valami terv?

DTD: A Halott Pénz zenekar menedzserének nagyon megtetszett a zenénk és bevitte magával a Universalhoz és a Magneotonhoz. Visszajelzést még nem kaptuk egyelőre.

Sz.Z.: Mit tanácsolnátok a megyei zenészeknek? Merre és hogyan induljanak? Titeket mi vitt rá a kísérletezésre?

DTD: Tanácsokat nem szívesen osztogatunk, mert nekünk is elkéne pár jó tipp :)
A kísérletezés egyik oka – amint azt korábban már említettem – a zenekari tagok sokféle zenei ízlése, a másik pedig hogy egyszerre van nálunk jelen a klasszikus rockzenekari felállás és a modern elektronikus zene is.

Dana & The Dreamcatchers facebook
Bandcamp
Youtube

Oszd meg

Leave a reply