• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú az Alsóépület zenekar frontemberével

2007-ben alapítottátok a zenekart de csak 2014-ben alakult ki a mai felállásotok. Milyen változások történtek eddig?

Lesták János (Johnny): Igen, 2007-ben alakultunk, tulajdonképpen baráti zenekarként. Nem terveztük, hogy koncertezni is fogunk majd. Az első dobosunknál Hikinél volt egy “alsóépület” (innen a zenekar neve) ahová összejárt a baráti társaságunk és négyen ebből a társaságból (Hiki, Léc, Fűrész és én) úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk zenélgetni, annak érdekében, hogy érdekesebbek legyenek ezek az összejövetelek. Mint általában minden együttesnek a kezdet nekünk is nehéz volt. Nem volt semmiféle hangszerünk csak egy dobgitárunk és ezen tanulgattunk meg néhány alap akkordot. Időbe telt még mindenki beszerezte a szükséges cuccot. Ahogy kezdett komolyabbra fordulni a dolog 3-an maradtunk, trió banda lettünk. A trió felálláshoz én a mai napig ragaszkodom is. Fűrész a hallgatósághoz csatlakozott. 2011-ig jól mentek a dolgok sok koncertünk volt a megyében és készítettünk néhány saját számot is amelyeket játszottunk a feldolgozások mellett. Lassan eljött volna az idő, hogy albumba foglaljuk a számainkat, de nem igazán tudtuk, hogy hogyan is kellene ezt megvalósítani és más dolgok miatt is nézeteltéréseink voltak, ezért megszűnt a zenekar 2 évre. Ekkor én úgy éreztem, hogy nem bírom ki tovább zenélés nélkül és 2013 elején újraindítottam az egészet. A banda felállása a következő volt Hiki (dob), Babfej (basszus) és Johnny (ének, gitár). Babfej lett az új basszeros akit a munkahelyemen ismertem meg. Jól mentek a dolgok, nagyon élveztük a próbákat ám két koncert után Hiki úgy gondolta, hogy külföldre megy dolgozni és nem tudja folytatni zenekari tevékenységét. Gyors megoldásra volt szükségünk, mert a koncertek már le voltak fixálva. El kezdtem hirdetni különböző közösségi oldalakon, hogy dobost keresünk. Néhány komolytalan jelentkező után ,,találtam” rá Kabócára, akivel nagyon jól járt a zenekar. Amellett, hogy a dobtudása eléri azt a szintet amire szükségünk van, a szervezőkészsége illetve a stúdiózásra való rálátása is nagyon jó. Szerencsére gyorsan megtanulta a számokat így nem kellett lemondani a koncerteket. Jelenlegi basszerosunk Wasabi 2014. nyarán csatlakozott hozzánk először csak kisegítőként, majd Babfej magánéleti elfoglaltságai miatt véglegesen is. Babfejnek nagyon nagy szerepe van a zenekar újjáélesztésében, mert ő ébresztett rá arra, hogy folytatnom kell tovább a zenélést. Ezúton is köszönöm neki!

Még ebben az évben meg is jelent az első albumotok „Az Utcákon” címmel. Mennyire ment könnyen a dalok felvétele?

Johnny: Az Utcákon című albumunkon szereplő számok kb. 85%-a az első felállással (Hiki, Léc és jómagam) készült a maradékot Bab és Kabóca tette hozzá. Számok többféle dologról szólnak szerelem, bulizás, fiatalság, csalódás és némi politika. A felvételek már Babfejjel és Kabócával készültek szerencsére ők mindketten értettek a stúdiózáshoz valamennyire, mert én tök hülye vagyok pl. a studió programok kezelésére is mind a mai napig. A felvételeket Rákóczifalván az Show Me Regret próbatermében készítettük 2014. januárjában. Ezért külön köszönjük nekik és a Torda családnak a helyet. A próbateremben csak minimális fűtés volt ezért nagyon meg kellett szenvednünk különösen az énekkel.

Hallgass bele vagy kattints ide és töltsd le!

Nagyon sok koncerttel is büszkélkedhettek hónapról hónapra. Továbbra is ilyen sok koncerttel fogjátok szórakoztatni a rajongóitokat?

Valóban sokat koncertezünk, néha olyat is bevállalunk amit talán nem kellene, de hát ez van mindennél jobban szeretünk zenélni. A koncerteket Kabóca szervezi, főleg mióta megszületett a kislányom, mert a gyerek mellett nem sok időm marad ilyesmire. Meg neki már amúgy is kialakult a kapcsolatrendszere. A jövőben is sok koncertet tervezünk, bár a pénztelenség rányomja a bélyegét az ilyen jellegű bulikra, ezért lehet, hogy visszább kell vennünk egy kicsit, de aki kíváncsi ránk az minden hónapban láthat majd minket legalább egyszer-kétszer.

Nemrég bejelentettétek, hogy érkezik a következő albumotok is „Akinek nem jó…” címmel. Mit lehet erről tudni? Mennyire fog eltérni az első lemezetektől?

Johnny: Így van hamarosan elkészül a 2. album is. A felvételek már készen vannak teljesen már csak némi stúdió munka a végső keverés van hátra. Ezen az albumon 14 szám + 1 szám (intro) fog szerepelni. Én úgy gondolom, hogy témájában hasonló lesz az elsőhöz csak talán érettebb szöveg világgal. Hangszerelésben viszont másabb lesz. Megtartva a punkos zenei elemeket talán egy kicsit rock&roll-abb irányba mentünk el, reméljük ettől még tetszeni fog a régi “rajongóknak” és tudunk szerezni újabbakat is vele. Próbáltunk arra törekedni, hogy ne legyenek egysíkúak és unalmasak a számok ne legyenek az albumon úgymond töltelék zenék ezért többféle típusú szám is lesz rajta. Azért nem kell megijedni, nem lesznek egetrengető változások. Az Alsóépületes alapok megmaradtak, csak talán picit kísérletezősebb lesz, ami egy második albumnál nem biztos, hogy hátrány.

-Kovács Miklós-

Oszd meg

Leave a reply