• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú a Szolnokra látogató Hangmás zenekar énekesével

Szolnok is darabokban – Hangmás-interjú

Március 19-én Szolnokon indítja tavaszi turnéját a Hangmás, a 5 YARDS társaságában. A zenekarnak a héten jelent meg a negyedik videója, amit már a készülő új lemez első számához, a Darabokbanhoz forgattak. A klipről, új tervekről és a kitömött állatokról beszélgettünk Minda Endrével, a zenekar énekesével.

Most mutattátok be a negyedik videótokat, milyen ötletből született ez meg?

Egy élő koncertvideót akartunk: aki látja, legyen olyan érzése, mintha ő is fönt lenne a színpadon. Február 5-én, a pesti Corvintetős bulin forgattunk, meg a koncert előtt a városban. Áronék (Veszéjes Áron rendező) elkísértek a városban ide-oda kamerákkal, ebből lett a többi kép. Illetve egy héja is szerepel a videóban – a klip végén látható. A madár szimbólum, a színpadon széttép egy húsdarabot, majd elrepül vele. Félelmetes a vadsága, az ellentéte annak, amit mi emberek felépítettünk magunk köré a hétköznapokban. Azt a vadságot képviseli, amit csak akkor lehet érezni, ha kivetkőzünk magunkból – mondjuk egy koncerten.

Kikkel dolgoztatok együtt?

Veszéjes Áron rendezte, Marinka Zsuzsanna Alexandrovna vizuális művésznővel ketten fényképezték, és Horváth Viktor vágta. Minél kisebbre akartuk, lámpák, stáb és egyebek mellőzésével.

Ilyenkor mennyi beleszólást engedtek a készítőknek?

Teljesen rábíztuk magunkat Áronékra, az utolsó pillanatig nem is tudtuk milyen lesz a klip. Az egyetlen ötlet, ami tőlünk jött, az a madár volt.

Már ez a klip is a harmadik lemez egyik számához készült, mit lehet még tudni erről az új albumról?

A dalok már többé-kevésbé kész vannak, a cél az volt, hogy kinyissuk a zenekar látóterét, belevágtunk mindenféle kísérletbe, valamelyikből lett zene, más dolgokat kikukáztunk. Érdekes lemez lesz, bátrabb, mint az első kettő, de a Hangmás stílusához biztosan hűek maradunk, az őrült tempó nem marad el ezúttal sem.

Mikorra tervezitek a bemutatását?

Ősszel jelenik meg, pontos dátumot még nem tudok, gondolom szeptemberben lesz a lemezbemutató koncert, utána pedig az egész országban tervezzük a bemutatását – így Szolnokon is.

A Darabokbant ingyenesen letölthetővé tettétek, így lesz ez a többi dallal is?

A letöltés jó eszköz, de mi régi vágásúak vagyunk. Fontosnak tartjuk, hogy a zenének legyen tárgyiasult formája, ami valódi nyomot hagy, és nem csak online létezik. Egy-két dalt, amikhez további klipek is lesznek, biztosan letölthetővé tesszük majd, de az biztos, hogy maradunk a lemezformátumnál. A CD-nek súlya van, a zene meg amúgy is előbb-utóbb magától fölkerül a netre, ahol mindenki letöltheti majd.

Az új fotóitokon dermedten pózoltok, kitömött állatokkal a kezetekben, mi ennek a jelentése?

A preparált állatok saját maguk emlékművei. A természet szerves részei voltak, aztán valaki levadászta és kitömte őket, azóta állnak egy vitrin mögött. Ez jó példa az emberi természet morbidságára, és pont innen jött az ötlet egyik része: kivinni ezeket a néma szobrokat a reflektorfénybe, új értelmet adni nekik – ők a mi házi kedvenceink. A többi a Darabokban című dal egyik sorából jött: ťLeszek a trófeád, a negatív kópiádŤ. A dal a megszállottságról szól, és a kitömött állat jó metaforaként szolgált erre: annyira vágyunk valamire, hogy ezt tesszük vele, csak hogy a miénk lehessen.

Szolnok a tavaszi turnétok első állomása, merre mentek még?

Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Zalaegerszeg, Szombathely, Gödöllő, Sárvár, Keszthely – jelenleg ezekről tudok, így a fesztiválszezon előtt. Tavaly ősszel volt a turné első etapja, most ezekre a helyekre megyünk. A pontos infókat a www.hangmas.hu oldalon nézhetitek meg.

Nem ez lesz az első koncertetek Szolnokon, milyen emlékeitek vannak a városról?

Koncertek előtt én személy szerint nem nagyon tudok odafigyelni semmire, ezért emlékeim sem nagyon szoktak lenni a városokról, helyekről, emberekről, a színpad után pedig általában annyira kész vagyok, hogy mire összeszedem magam, már indulunk is vissza. Szolnok esetében is nagyjából így volt, bár arra emlékszem, hogy egy nagy teremben játszottunk, ami nekem nagyon tetszett, mert valahogy színházi hangulata volt az egésznek.

Oszd meg

Leave a reply