• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú a szolnoki Csiki Borozó programszervezőjével, Mihályi Ádámmal.


Csiki Borozó
József Attila út 30., Szolnok, 5000
Nyitvatartás:
Kedd-Péntek: 14.00-22.00
Szombat: 14:00-05:00
Facebook

Mihályi Ádámmal a Csiki Borozó programszervezőjével beszélgettünk.

Hogyan lépett be Szolnok zenei életébe a Csiki Borozó?

A borozó zenei ébredését 2012 május elsejére tehetjük, mikor is a Celofán Kollektíva megszervezte az első zenei összejövetelét és azóta a “Hordó” szinte minden héten koncerttel összekötött lemezpörgetésre várja vendégeit. Alapkoncepció a megszokottól való eltérés, olyan szórakozási lehetőség biztosítása, amit máshol nem vagy nem ilyen rendszerességgel szerveznek. Az indulás óta számos olyan együttes képviseltette magát, akiknek a zenei repertoárja egybevág a borozó profiljával (a teljesség igénye nélkül: Anyám és nyulam, Swamp Underground, Jaskasam, Eda és barátai, Mary Jane, Etap, Calm Spirit, Public Smokers…).

“Hordó”? Ez honnan ered?

A hordó egy ragadvány név, mert a hely bejárata egy nagy boroshordóból lett kialakítva.

Ha egy zenekar fel szeretne lépni nálatok, mivel számolhat?

Családias hangulattal, finom borokkal és pálinkákkal! A borozó rendelkezik hangosítással, így könnyen össze tudunk hozni egy koncertet. Igyekszünk úgy szervezni, hogy belépő egy rendezvényünkön se legyen, és ezt a szokásunkat szeretnék is megtartani.

Mostanában elég sok problémát szoktak okozni a koncertszervezőknek a környéken lakók. Nektek van ilyen jellegű problémátok?

Persze. Ezzel mindenkinek meg kell küzdenie kisebb-nagyobb mértékben. A borozó helyileg távolabb esik a város központjától, aminek egy részt örülünk, mert ahogy már említettem szerettünk volna a jelenleg üzemeltetett szórakozóhelyektől eltérőt csinálni, egy kicsit elszakadni a Szapáry utca forgatagától, programjainkból adódóan más célközönséget szólítunk meg. A kérdésedhez visszakanyarodva hiába vagyunk távolabb a városközponttól, a borozónak is vannak szomszédjai, próbálunk ennek megfelelően a programjainkat szervezni, de sok esetben tapasztaljuk azt, hogy a bejelentőt inkább a rosszindulat és irigység vezérli, mint sem a hangos zene.
A másik probléma, a dohányzási törvénnyel kapcsolatos (amit alapvetően támogatunk, sokkal élhetőbb egy füstmentes szórakozóhely), mivel a dohányozni vágyók kiszorultak jobb esetben a kerthelyiségbe, rosszabb esetbe vendéglátóhely elé, és ha ez nagy tömeggel párosul annak komoly zavaró ereje van a szomszédokra nézve…de igyekszünk a jövőben ezt is kiküszöbölni!

A borozó törzsközönsége koncertenként megegyezik a hétköznapival, vagy egy teljesen új társaság jelenik meg ilyenkor?

Ez érdekes kérdés, azt kell mondanom mostanság érzékelhető, hogy hétköznap a borozóba járó vendégeink a korosztályi különbségeket legyőzve, kóstolgatják a hétvégi koncerteket.

Talán kijelenthetjük, hogy a korábban említett Celofán Kollektíva hozott fényt a Csiki borozó zenei életébe. Mondanál pár szót erről a szerveződésről? Ki lehet tagja a Celofán Kollektívának? Meghívásos alapon megy, vagy jelentkezők közül választanak? A közös gyűjtőnéven kívül, van-e ennek valamiféle hivatalos formája

A borozó “zenei felkarolása” teljesen a véletlen műve… A hely adottságainak felmérését követően Barhács László barátommal (aki a Kollektíva oszlopos tagja) szerveztük meg az első koncerttel egybekötött lemezjátszózást.
Pár szót akkor a Celofán Kollektíváról:
2001-ben az elektronikus zenei élet felpezsdítésére szerveződött a társaság.
Az alapítók feladatuknak olyan rendezvények szervezését tűztük ki célul, ahol új élményeket nyújthatnak a technikai eszközök kínálta lehetőségekkel.
Szervezők elsők között voltak a dnb, breakbeat, deep, electro, nu-jazz, hip-hop, és a mostanság oly divatos dub step stílusokat tömörítő party-k létrehozásában. Jelenleg a csapat 10-12 tagot számlál, tagjaink Dj-k, Vj-k, producerek, és zenészek.
A tagfelvétel érdekes dolog, talán Szilárd (szintén CK tag) fogalmazta meg ezt egyszer a legjobban – a CK egy baráti társaság, akiknek hasonló az ízlésük és zenei érdeklődésük. Tehát a hangsúly a barátságon van, ez a belépés feltétele! A Kollektíva , mint kulturális egyesület működik, és ha ez lehet a reklám helye, idei évtől már az adó egy százalékával is lehet minket támogatni!

Mit terveztek 2013-ra? Készültök-e valami nagy dobással? Lesz-e valamiféle változás, vagy marad minden a régiben?

Várjuk már nagyon a jó időt, mert a borozó nagy előnye a hatalmas kerthelyisége, amit igazán jó időben tudunk kihasználni. Ami most biztos, ahogy nyílik az idő, befejezésre kerül a nagytermünk ahol a koncertek vannak, és kiépül teljesen a kerthelyiség. Ehhez szeretnék egy “Free-wall” eseményt szervezni, ahol a szolnoki fiatal festők, graffitisek kapnának lehetőséget arra, hogy a borozó hangulatához kapcsolódó alkotásaikkal díszítsék a kerthelyiség jelenleg még üres falait. Koncert tekintetében az szeretném, hogy állandó legyen a rendszeresség, tehát minden héten vagy minden második héten legalább legyen élő zene, és ezeket terveim szerint stílusokba tömörítenénk. Így lesznek népzenéhez, reggae, alternatív rock, trip hop, hip-hop, jam stílusokhoz kapcsolódó esték, illetve várjuk továbbra is a szolnoki és Szolnok környéki zenészek jelentkezését, akik rendelkeznek színpadképes repertoárral, és szeretnének fellépési lehetőséget kapni.

Oszd meg

Leave a reply