• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú a szolnoki Claymore zenekarral

Interjú Rapp „Troll” Lacival, a Claymore zenekar basszusgitárosával

– Mikor és hogyan alakultatok, mennyi idősek voltatok ekkor?

Troll: Az első próbánk 2007 őszén volt, kb. 16-17 évesek voltunk.

– A régi csapatból ki hova került el, ha változott a formáció, párhuzamos zenekarok?

Troll: Hát a régiből egyedül Somogyi Zolinak kellett elmennie, meg ugye Lovász Ádámnak, mert… hát a próbákra való járással adódtak problémák, és a hangjával sem voltunk megelégedve. Zoli után még volt vagy… három énekesünk Márton „Server” Tomi a Merényletből (ex-Szikla), Verebélyi Virág (a stílusaink nem egyeztek, ez vezetett a távozásához), meg valamilyen tószegi srác, akivel igazán nem is találkoztam.

– Milyen alap ötlettel, elhatározással indultatok?

Troll: Kezdetnek el akartunk játszani egy számot, de a kutya nem tudott zenélni közülünk, csak a Bubu, a zenetanárt még hírből sem ismertük. [melyik volt ez a dal? ] Assz’em a „jönnek a férgek” volt a ’Csapdától. Az elején nem volt alap koncepció, dalírás/feldolgozások közben alakult ki az irányzat. Szerencsére hamar kiderült, hogy a bandából mindenki Metallica fan, és ez egy elég jó közös pont volt.

– Milyen zenéket hallgattatok akkoriban és most, mik voltak rátok hatással?

Troll: Elsősorban, mint már említettem, a Metallica, de a bandában ahányan vagyunk, annyi félét hallgatunk. Servernek inkább a magyar zenék (pl.: Replika) [ez a hangján is hallatszik], Tuska inkább a Machine Head-féle vonulattal mozog, Én pl.: a Finntroll, Dimmu-féle európai, pörgős/folkos zenéket kedvelem… na meg a Gwart. Bubu a gitárnyúzós zenék felé kacsingat (nem a Dragonforce-féle gitár-rejszolás), Ali meg… hát, fogalmam sincs, mit hallgat :)

– Volt-e valami „válsághelyzet”?

Troll: Ja…ja. Még 2008 nyarán, akkor nem volt énekes és nem igazán tudtuk mit csináljunk, meg akkor én is egy kicsit kevesebbet voltam a bandával, de aztán ezek szerencsére megoldódtak, úgyhogy a próbákon való, kisebb vitákat leszámítva semmi komoly.

– Hány koncertetek volt eddig, és melyik volt a legnevezetesebb?

Troll: Húúú… erre nem emlékszem…várjᒠegy…kettő, hát eddig…talán tíz, tizenkét buli volt idáig. Hogy melyik volt a legkomolyabb? Tavaly január 30-án ami a Parkingban volt, elég jó bulit nyomtunk, nagyon szerettek minket, hatalmas hangulat volt, sokan voltunk, még a volt osztályfőnököm is megnézett minket :)

– Demózás, házi felvételek, hangzóanyagokkal hogy álltok?

Troll: Házi felvételek vannak bőven, a próbatermünkben szoktuk felvenni, ilyen két-kazettás magnóra, amit alkotunk, meg koncert videó van, ami még említésre méltó. A demót meg úgy tavaszra tervezzük, akkorra készülünk el 5-6 saját dallal olyan szinten, hogy azt el merjük vinni egy stúdióba, hogy az normálisan szóljon. Ja, egyelőre ez a terv.

– Szenvedélyek, „sztárallűrök”?

Troll: Iszunk, baromkodunk, meg én állandóan cigit tarhálok. Server állandóan a barátnőjével lóg koncerteknél, én persze oltom is ezért.

– Helyi szinten meglátás a rock/metál/[egyéb]zene jelenéről, jövőjéről?

Troll: Igazán megvallva senkit nem akarok megbántani, szóval… nem baj, elmondom az őszintét. Nekem leginkább az a bajom, hogy feloszlott néhány olyan banda, akiknek nem kellett volna, akik tehetségesek voltak, és jelenleg van néhány olyan, nagyon frissiben alakult zenekar, akik három hónap együttlét után azt hiszik, hogy övék a Petőfi Csarnok. Szerintem több idő kell hozzá, hogy összecsiszolódjanak, hogy koncertképesek legyenek. És… hát vannak, akiket kifejezetten rühellek. [nem kell, hogy megnevezd őket]

Ami a jövőjét meg jelenét illeti, csak annyi, hogy… hogy mondjam. Ha kicsit mindenki visszavenne a pofájából, talán jobb lenne a helyzet, több lehetőség lenne. [milyen szempontból? ] Akár koncertezés, mert ha pl. segítenék egymást a zenekarok, rotálódnának a fellépők, nem csak dobálnánk egymásra a sz*rt, akkor mindenki megmutathatná amire képes zenei téren.

– Példaképek, ha van ilyen?

Troll: John Wayne Gacy, Brian Warner… [no komment] Egyébként komolyra fordítva a szót…vannak emberek, akiknek tetszik a munkásságuk, de így zenekarilag nem akarunk senkikre hasonlítani. [azért neked van egy elég erős Rob Trujillo kiállásod Laci :D] ezzel gyakran vádolnak, van, aki autogramot is kért már… ez persze nem igaz :)

– Néhány helyi banda, akiket kedveltek?

Troll: A régiek közül, amíg együtt voltak, Graveyard, Vissza, KözveszéJJ, a mostaniak közül talán a Perplex-et meg a Prológot tudnám mondani. Jó arcok is, meg tehetség, lelkesedés, minden megvan. Meg tudnak piálni.

– Hol próbáltok, mennyire megfelelő ez nektek?

Troll: A Széchényin, Bubuék pincéjében, a rózsadombon. Erősítők, fej-ládák, dobcucc, számítógép, minden adott. Minden kezdő zenész álma. Elégedettek vagyunk… csak télen bazi hideg van.

– Legnagyobb (anyagi) térítés, amit valaha kaptatok koncertért, bármiért?

Troll: Kint a restiben egyszer belépőkből össze tudtunk szedni fejenként 1400-at de utána a tulaj megvágott minket 5000-rel, ezért még a mai napig pipák vagyunk rá! Egyébként semmit sem kapunk.

– Jövőbeni tervek, rövidtávú célok?

Troll: Demót megcsinálni, koncertezni amennyit csak lehet… meg sok csinos lányt a turnébuszba (ha lenne) bevinni. Egyelőre ennyi.

– Üzenet a Szolnokzene.hu olvasóinak?

Troll: Ha már ezt a műfajt választották, akkor lehetőleg koncertekre is tegyék be az arcukat, az IQ-s dudorgás helyett, hiszen ezzel a helyi zenekarokat támogatnák, ami mindenkinek jó. Ja és ahogy a dobosunk, Tuska mondta, merev részegen: „A rock erősebb, mint anyátok”! Ja.

-Firka-

Oszd meg

Leave a reply