• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Interjú: A Martfűi Ifjúsági Csoport feltárása – beszélgetés Papp Gergővel és Nagy Gáborral


A közeledő Magasfüvespart Rockfeszt kapcsán felkerestük a Martfűi Ifjúsági Csoportot. Engedelmükkel az olvasók betekinthetnek a MICS boszorkánykonyhájába! A feltárásban Papp Gergő elnök és Nagy Gábor alelnök vettek részt.

Sz.Z.:  Mikor alakult a MICS?

PG: Az egyesületet ötlete 14-ben merült fel, azzal a céllal, hogy támogassuk az itteni zenészeket, extrém sportolókat valamint megfogjuk a fiatalságot.

NG: A bejegyzést 2014 novemberében kértük a bíróságtól, és pontosan 1 évbe telt mire megkaptunk minden papírt. Ezalatt sem tétlenkedtünk, a próbatermeket és az egyesület stúdióját is ezalatt az idő alatt raktuk össze.

Sz.Z.:  Kik alapították, és milyen tervezettel? Hányan vagytok most?

NG: Az alapító tagok 10-en voltak, azóta volt egy kis mozgás, a „rendes tagság” 7 fő, zenészekkel együtt 27.

PG: Mindig nagy probléma volt martfűn is az, hogy sehol sem lehetett normális körülmények között próbálni. Mindenkit mindenhonnan elzavartak a szomszédok meg a rendőrök.  Az első tervek között a legelső talán, hogy ezt megoldjuk. Legyen hely, ahol mindenki kiélheti a kreativitását és tud rendes körülmények között dolgozni.

Sz.Z.: Hivatalosan bejegyzett szervezet vagytok, vagy ez egy lokális félhivatalos szövetség?

PG: Atom hivatalos.

Sz.Z.: Támogattok más művészeti kezdeményezéseket is a zenén kívül? Ha igen, miket?

PG: Hát a június 25-ei alkalomra összeállítunk egy úgynevezett legál falat gipszkartonból, azoknak, akik az utcai festészetet kedvelik jobban.

Sz.Z.: Milyen a város és a MICS kapcsolata?

NG: Barátságos és harmonikus a viszonyunk városunkkal, és Martfű Önkormányzatával.

Sz.Z.: Most lesz Magasfüvespart Rockfeszt. Ezt hogy hoztátok össze? Ezelőtt milyen eseményeket szerveztetek?

NG: Többen közölünk szerveztek már bulikat martfűn, a MICS pedig viszi tovább ezt a hagyományt. Eddig fél tucat zenei program fő- ill. részszervezői voltunk. A fesztivál ötlete tavasszal merült fel. Itt minden évben volt legalább egy nagy ingyenes szabadtéri metál buli, ezt akarjuk ezzel újraindítani.

PG: Rendkívül alacsony költségvetésből sikerült, egyrészt azért, mert minden fellépő martfűi, vagy volt martfűi, ezért nagy segítség ebből fakadóan, hogy senki nem szállt el hatalmas benzinköltségekkel meg gázsikkal. Az önkormányzat is megtámogatott bennünket anyagilag, valamint különféle felszerelésekkel, így például nem kell színpadot bérelni.

Sz.Z.: A MICS zenei részének mik a fő profiljai?

NG: Az egyik nagy szelet a stúdió, a másik pedig a zenekarok próbatermei Ebből három van, ahová 7 zenekar tudott beköltözni az elmúlt időszakban.

Sz.Z.:  Mik a tervek a jövőre nézve?

PG: Szeretnénk minél több koncertet szervezni a lehető legtöbb rétegnek. Természetesen fejleszteni a próbatermeink felszereltségét, valamint nagy cél még egy extrém park. Plusz, különböző ifjúsági programok szervezése vagy az abban való részvétel.

NG: Ebben bármikor benne vagyunk!

Sz.Z.: Mennyire szorítkozik a tevékenységetek Martfűre? Úgy értem, a jövőben terveztek-e akár zenekari, vagy más művészeti csoportosulásokkal például előadókat cserélni?

PG: Nyilván az epicentrum martfű és mindig is az marad, de szeretnénk másokkal együtt dolgozni és sokfelé eljutni, eljuttatni a hírünket, fejlődni.

Sz.Z.: Fesztiválról vagy egyéb rendezvénysorozatról lehet tudni? Van-e valami nagyszabású terv kilátásban?

NG: Van most a MagasFüvesPart. Utána kisebb klubkoncertek és másokkal közösen egyéb bulik.

Sz.Z.: Pályáztok pénzbeli támogatásokra, vagy teljesen önállóan finanszírozzátok a dolgokat?

NG: Pályázunk, ha látunk valamit.

PG: És keresünk szponzorokat ;) ;) ;)

Sz.Z.: Végül pedig meséljetek a most esedékes Rockfesztről!

PG+NG: A fő vonal a nap folyamán a zene lesz.  Lesz hangszersimogató, meg lehet nézni, ki is lehet próbálni. De említettük a graffitit, lesz slackline bemutató. Mindezt egy szép fás környezetben, barátságban, szeretetben.  Szeretnénk bemutatni az egyesületünket egy beszélgetéssel egybekötött prezentációval. (Itt majd lehet mikrofonba beszélni), és egy kicsit mélyebben is belemenni a tervekbe. Gondolok most a fentebb említett extrém pályára, ami egy több funkciós rendezvénypark is lenne, mindenféle koncertekhez és extrém sportnapokhoz. Az esti koncerteket martfűi zenészek prezentálják. A most működő martfűi gyökerű zenekarok közül négy együttes fog játszani. A My Mother Knows, az If You See Kaye, a 15. szülinapját ünneplő Effrontery zenekar és a Kilimanjaro. Fontos volt ez alkalommal, hogy csak „hazai” zenekarok játszanak, mert így a helyiek talán nagyobb rálátást nyernek arra, hogy mennyi mindenki zenél martfűn, és ezt legalább olyan fontos is lenne megbecsülni és támogatni, mint a sportklubokat vagy a nyugdíjasklubokat. Köszönjük ezt az interjút, gyertek Martfűre és zúzzatok!

MICS FACEBOOK

MAGASFÜVESPART ROCKFESZT

Timúr

Oszd meg

Leave a reply