• facebook
  • soundcloud
  • youtube


HőSZIGETelés

Hullámzó massza, rágható por, hőség, emberek a részegség különböző stádiumaiban- egy hét munkaügyi és szociológiai terepgyakorlat a Sziget Fesztiválon.
 
Tüdőszanatóriumban nincs olyan köhögőkórus, mint a sátortáborban- sűrű, tömör por, gyakorlatilag teste van. Még épp hogy csak pitymallik, mikor dagadt szemű, krákogó buckalakók másznak elő a sátrakból. Némelyik keljfeljancsiként imbolyognekik az éjjel úgy egy órája(vagy soha) ért véget, de a mellékhatások garantáltan kitartanak aznapra is. Ez a takarítók szigetcsoportja-egy rakás elnyűtt, vízhólyagos lábú, sántító, rongyosra bulizott arcú Robinson és Péntek vánszorog zombiként munkába el, –és vissza.

Napi rutin:

– (Árnyék)székfoglaló- sokan, sokfelől érkeztek ide, de a WC papír hiányára, úgy tűnik, minden tájegységben ugyanolyan szókészlettel reagálnak- válaszul a hullafáradt/másnapos wc-s lányok malomkerék méretű tekercseket hajítanak be az ajtók felett.

– A férfi és női zuhanyzót egy hajszál és némi fém választja csak el egymástól- egy-egy eltévedt vándor néha rossz helyen dobja le magáról a textiltfolyománya:  visítás, nevetés, anyázás, elismerő/elítélő füttykoncert. A keskeny kis határvonal miatt minden beszélgetés jól hallatszik a szomszédból- nagy élmény, mikor az egész fürdő együtt fúj Tankcsapdát.
– A homokon való visszacsattogás a sátorhoz érvényteleníti a zuhany tisztítóerejét. Kukazsákokból gyönyörű lábtörlőt lehet készíteni a bejárat elé, de a dagonya így is behömpölyög a sátorba. Hangyák zabálják éjjel a lábunkat, nappal a hozzáférhető élelmiszertmikor az energetizáló cukrósbriósodat változtatja mákossá egy ezrednyi hangya, ott vendetta lép érvénybe.

– Meló: facsipeszekkel, kukazsákkal, seprűvel-lapáttal felszerelkezve irány a híd, és környéke. A hőmérséklet átlagosan az elviselhető felett van. Vizet lélegzünk be, port ki. Még a szemgolyónk is izzad. De a hídra szerelt vízpermetezők sokat dobnak a kedélyen. Ahogy a Szigetelők is, akik látva megrovó pillantásunkat, rákvörös, bűnbánó arccal veszik fel az előbb elhajított ezt-azt. Vannak, akik elkívánják a csipeszeinket, sőt, fotózkodni vágynak velük. Például egy kínai pár, akik betegre röhögik magukat az óriás evőpálcika láttán…

– A biztonsági őrök kegyetlenül kihajítják a pakkokban, gatyaszárban, melltartóban talált alkoholneműt. Az e célra szánt kuka körül nyáladzó, sóvárgó tekintetű fiatalok szobroznak- várva a pillanatot, mikor bemászhatnak kiszabadítani a bebörtönzött lőréket.

– Mangalica termetű portugál ifjú vágtázik át a biztonsági kordonon- 5 szektoros veti rá magát, kicsi a rakás-t játszva. A láthatóan betépett legény rendelkezik karszalaggal, csak vágyott egy kis heccre. Szabadultában póniként rúgtat tovább, vidám kis dalocskát énekelve.

– A mínusz egyedik napon egy gyanús táska dúlta fel a kedélyeket: lezárt híd, szigorúan ellenőrzött  se ki, se be egy órán át. Állítólag kolbász volt benne dinamitrúd helyett, de biztosat nem tudtunk meg…
– A helyi bevásárlóközpont fesztivál- idei slágerterméke a kis szobanövény spriccer- A melókarám rácsai között orvul megbújva szitává lőtt vendégek változó lelkesedéssel fogadják az áldást- egy részük felháborodik, hogy szokatlan módon víz éri a testüket. A többiek kitárt karokkal mutatják: ide lőj! A kibontakozó csatáknak általában egy elfolyt smink miatti vinnyogás vet véget.

–  Az arany árban mért italok és ételek helyett vásárolt kolbászos tökfőzelék- konzerv kinézete olvadt plakátragasztóba passzírozott parafadugókarikákra emlékeztet- íze átmenet a savanyú uborka és a vizes papír zsebkendő között. Emberi fogyasztásra azonban még mindig alkalmasabb, mint a gombaszószban úszó húsos gombóc-konzerv. Ez utóbbit tömegpusztító fegyverként vethetnék be a fesztiválon. A reggelire vásárolt szénhidrátbombáktól tekegolyóvá puffadt dolgozók a hídon végiggurulva tarolják a humán kuglibábukat.

– A pihenésre vágyó jó munkásemberek talpalatnyi zöld helyen elterülve tesznek magasról a fülükbe üvöltő zenére, szigetelőkre, hangyákra, nyakra támadó vércsivavákra-  komoly tanulságként könyvelik el a fizikai munka zajérzékenységre gyakorolt hatását.

– Három tangabugyi, egy apróval tömött ujjú kesztyű, márkás konyak, szelfibot, töltött fesztiválkártya, miegymás kerül a leletek listájára. Hamis karszalagokat árusító rossz arcú egyének érdeklődnek irigyen a zsákmány minősége és menyisége iránt. Undorral nézik a kukázós facsipeszt, ők tisztán dolgoznak feketén.

– A vert sereg estefelé visszavánszorog a táborba. Tusolás, ragtapaszozás, jajgatás után nekiindulnak koncertnézőbe, terepszemlére.  A Muse, Noel Gallagher és Manu Chao profi koncertjei éles ellentétet mutattak Rihonya “szarokbele”-mentalitással lenyomott haknijával. Fruttiék kellőképp vadultak, a Punnany Massif kedvéért páran csipesz-hajítva szaladtak a nagyszínpadhoz, a Bastille-tól hamis hangot nem lehetett hallani,… és úgy összességében, éjjel-nappal zene, mindenhol,mindenhonnan. A hömpölygő tömegben szandálok, lábujjak, hámrétegek kopnak-tűnnek el, mátós lánykák és legények locsolják sörrel a tele hócipősöket- folyománya: vissza táborba, sátorba ájulás, ájultan alvás addig a pillanatig, míg egy félrelépő a sátorba akadva fejre nem tapos. A szomszéd sátorból félreérthetetlen neszek áramlanak, kettővel messzebbről szappan-érett szájú tinilány mocskolja a daliás szektorost, akinek nem kellett csak “arra”.

-Kihúzott cövekek, eldobott-hagyott zoknik, bugyik, palackok mutatják a bulizók útját a sátrak körül. A cövekhúzásnak hagyománya van, minden centiméterért ádáz harcok dúlnak.

– Az ételek és italok arany árban méretnek. A szelet pizza és a hot dog áráért másutt hármat kap a vevő, a tányér csilisbab annyit kóstál, ami azt feltételezi, hogy a bab nemesfémmel van futtatva. Az egyetlen olcsóbb vendéglátóegységben vásárolt paprikás krumpli nyelőcsőluggatóan fűszeres, de a talált 10%-os serrel együtt jól csúszik
– viszont a desszertnek kiszemelt nutellás palacsinta árát inkább az őszi ruhatár felfrissítésére fordítja majd az enyhén sántító, hangya, és szúnyog-rágta,  kellemesen fáradt Robinsona.

Oszd meg

Leave a reply