• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Hinoki-Ya koncert: világzene Japánból

“Az élet él, és élni akar…”

HINOKI-YA (világzene japánból)

A természet olykor szigorú figyelmeztetései ellenére is, az életnek mennie kell tovább, vallják ezt azok a fiatal japán zenészek, akik még a földrengés előtt eltervezett közép-európai turnéjuk keretében, csehországi, szlovákiai fellépések után érkeznek Szolnokra, hogy a magyar közönség is megismerhesse lendületes, jókedvre derítő zenéjüket.

A HINOKI-YA az Okinawa szigetének déli részén található Hakodate városában alakult 1998-ban. Az együttes a japán tradicionális folkzenére alapozva, a világ sok más tájának zenei elemeivel kevert egyedi muzsikát játszik. Nem véletlen, hogy számos hatás érte, éri a zenekar tagjait, hiszen “utazó együttesként” aposztrofálják magukat, s ezt bizonyítja, hogy a bolygó szinte minden földrészén megfordultak már, a teljesség igénye nélkül pl. Ausztráliában, az Egyesület Államokban, Brazíliában, Szingapúrban, Németországban, Franciaországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Fehéroroszországban.

Különös hangszerek sora szólal meg a zenészek kezében a dörgő hangú taiko doboktól a hagyományos japán shinobi fuvoláig. Muzsikájuk energikus, ritmusaik táncra perdítőek, énekük távoli egzotikus tájakra kalauzol gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

A taiko-dobok megszólaltatója, Megumi Shimada, hölgy létére igen erőteljes alapokat ad a zene ritmusának, s hogy ez a ritmus még színesebb legyen, arról egy másik hölgy, Makiko Amemiya gondoskodik, megannyi csingi-lingi, csengettyű és bizgentyű megszólaltatásával. Naoto Soga a shinobi fuvola (egyfajta fafúvós hangszer) és a kenban harmonika (lélegzettel megszólaltatott billentyűs hangszer) mestere. Az együttes negyedik tagja, Hiroshi Watanabe hangszerét legalább jól ismerjük: akusztikus gitárjának dallamai teszik teljessé a különleges zenei ötvözetet, olykor rap-rigmusokba is hajló éneke pedig még inkább fokozza a hangulatot.

A HINOKI-YA most mutatkozik be Magyarországon, s talán nem véletlenül, a hosszú évtizedekre visszanyúló japán kapcsolatokat gondosan ápoló Szolnok városában.
Koncertjükre április 30-án 20 órakor kerül sor az Aba-Novák Kulturális Központ színháztermében, az Alt Productions szervezésében, az Ifjúsági Ház közreműködésével.

> bla

Oszd meg

Leave a reply