• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: The Runaways – Rocker csajok (2010)


Az elmúlt 1-2 évben elég sok csajbandába futottam bele. Véletlenszerűen, és direkt őket keresve is. Valahogy, egészen más attitűdjük van, mint a tesztoszterontól felrobbanó férfizenekaroknak, ugyanakkor nagyobb a pucájuk, mint a fiúbandáké.
A The Runaways pedig pont egy olyan korszakban született meg, és járta be kérészéletű pályáját, mikor a világ még változóban volt. Abba az irányba tartott, forradalmi hevületben ahol ma és itt állunk. Romok felett. Kezeljünk azonban mindent a maga idejében! A film 2010-ben készült el, és kissé tartottam tőle, mivelhogy játékfilmről van szó. Az életrajzi-játékfilmeknél ott bujkál bennem a giccstől, a takonytól, és a szennytől való félelem.
A film igazából Joan Jett és Cherie Currie körül forog. Joan a zenekar agya és motorja, egy keménytökű rocker suna akinek a gitárja az élete. Cherie a Bowie-imádó kis tinédzser, aki véletlenül kerül bele az együttesbe.
Itt-ott szidták a film alpáriságát. Van ennél sokkal ocsmányabb hangulat is a mozi történetében. Néhol nekem hiányzott is a korra jellemző igazi húgyszagú környezet. – nézzünk meg egy Sex Pistols, vagy Stooges videót –
A képi világ ugyanakkor teljesen fasza!  Az extrém figurákat és helyzeteket hidegrázásig fokozzák a jelenetek alatt dübörgő klasszikusok, olyanokra gondolok itt, mint:
Sex Pistols, The Stooges, David Bowie, Suzi Quatro, és persze a Runaways slágerei.
Kristen Stewart sikeresen feledtette velem az Alkonyatból ráragadt vámpírleány szerepét, ahogy átlépett a dühös Joan karakterébe. A nagyobb alakítás úgy hiszem, mégiscsak az ekkor még igen fiatal Dakota Fanning-re hárul\esik Cherie alakjában. A különc és vadóc lányka 15 évesen bekerül a rock and roll iparba, és elég korán találkozik a szexszel, a drogokkal, alkohollal. Ezek, és a hírnév súlya alatt összeomolva később mégis rendbe szedi az életét.
A lányok hirtelen voltak kénytelenek felnőni egy embertelen univerzumban, ahol a haláltánc mindennapos lehet, a kötél pedig cérnavastagságú. A sors furcsa fintora, hogy Japánban sokkal népszerűbbek lettek, mint hazájukban. A zenekar menedzsere Kim Fowley sikertelen kísérletnek nevezte a történteket. A maga idejében, a Runaways túl korán ugyan, de megmutatta, nem csak egy virslivel a lábunk között szólaltathatjuk meg a szexualitásból és destrukcióból származó rock and rollt. Dögös himnuszok ezek egytől-egyik, egy újonnan épülő dekadens világ küszöbén. Másrészről ma már teljesen elfogadott, hogy vannak lánycsapatok, de ezek jó néhány esetben tényleg sokkal jobbak és eredetibbek férfi társaiknál. Talán azért, mert ennek megvan a kislányos, vagy éppen érzékien nőies bája ellenben a maszkulin gitármaszturbációval. A Rocker csajok nem egy világmegváltó történet, egy szintén nem világmegváltó zenekarról, de mindenképp tanulságos, és szórakoztató a rock and roll egy olyan fázisából, mikor a punk már burjánzani kezdett. Szegezzétek rá a szemeteket!

Timúr

Oszd meg

Leave a reply