• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: Sex Pistols – Szenny és Düh (2000)

Úgy 14 évesen undorodva kapcsoltam el a tévét, ha belefutottam a Sex Pistols-ba. Unalmasnak tűnt, lassúnak, és csörömpölősnek. Persze az is lehet, hogy csak apám intését vettem a fejembe: Kutyaütők! Minek hallgatod ezt a szart?

Aztán újra felfedeztem 2 évvel később, és a mai napig azt mondom, hogy az egyik legzseniálisabb dolog, ami megeshetett a zene történetében. Hanyag, sokszor trágár, ezernyi sebből vérző apokaliptikus trubadúrcirkusz. Ezt nem lehet kitalálni. A Pistols egy állásfoglalás, egy hozzáállás, aminek a kijelentései ma már valószínűleg nem annyira vagy, egyáltalán nem érvényesek, de a svung (svindli?) az máig ott van benne.

A Szenny és Düh 2000-ben jött ki Julien Temple rendezésében, aki a Nagy Rock and Roll Svindlit is a listájára írhatja. Ez egy dokumentumfilm, teletöltve archív fotókkal, videókkal, amelyek között olyanok is szerepelnek, amiket eddig nem láthatott a nagyérdemű. A Sid halála előtt közvetlenül készült interjút külön kiemelném. Dokumentarista jellege ellenére a film legalább úgy pörög, mint egy kiadós punk koncert. A tagok egyesével szólalnak meg, és jószerivel az egész életútjukon végigkísérhetjük őket. Malcolm Mclaren hálisten kimarad a szórásból, így csak a zenekar szemszögéből hallhatjuk a történteket. Utólag meggondolva, azért ez egy elég jól kiagyalt svindli volt, már ha az volt egyáltalán.

Az izgalomtól saját magát összehugyozó Rotten, a horogkeresztes bugyiban rohangáló Sid, a tévében a részeg műsorvezetőt a picsába elküldő Steve Jones mind e miliő megalkotói. Érezni Nancy úrhölgy ótvaros húgyszagát! Ma már ez persze nem nagy kunszt, de most gondoljunk már bele. Valakit megkéselnek meg összevernek azért, mert szerinte a királynő egy fasz? A háttérben közben üvölt az összes Pistols nóta, ami valaha készült (nem, a posztumusz ökörködések nincsenek benne).

Engem mindig feltölt, akárhányszor látom. Nem a nyomort látom benne, hanem azt a forradalmi lángot, ami haragjában elutasítja az impotens rendszerek működését – lett légyen az bármilyen dologhoz tartozó – de épp a féktelen dühe miatt képtelen alternatívát kínálni. Egy dühödt állat, ami építeni akar, de nem tudja mit. 105 percnyi túlfeszített konstruktív rombolás mindenkinek jár. Nektek is!

Timúr

Oszd meg

Leave a reply