• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: III. UNITY/REDNECK FESZTIVÁL – Aftermovie

Egy örökké forró belső iszony van bennem jelen, ha fesztiválokról van szó. A nagyokra gondolok, ahol emberek tízezrei arctalan partymasszaként hedonizálnak, de a kisebb kaliberű cuhárékat kedvelem. Zseniális húzás volt Firkáéktól, hogy egy igényes kisfilmet forgattak a Redneck Fesztivál 2 napjáról. A képi világ akár a Cojones – Dióhéjban esetében, dinamikus. Sok a vágás, a közeli, és az exponálással is sokat játszanak a fiúk.

Nyitás gyanánt a móka történelmébe kapunk audiovizuális betekintőt. A fesztivál életképeit a résztvevő zenekarokkal készült mini-interjúk tarkítják, amik alatt az ő számaik szólnak. Mindenki elmondja, hogy érzi magát, és hogy mennyire örül a kezdeményezésnek. Az örömük jogos. A legjobban Tigerék (Cojones) tapintottak rá a lényegre. Maximálisan egyetértek velük abban, hogy Redneck Feszt kiváló példa arra, hogy össze lehet hozni egymástól távolabb eső műfajokat is egy olyan városban, ami (végre) nem Budapest.

A metalcore, és a hardcore ugyan túlsúlyban van, de ezt tekintsük generációs jelenségnek. A közönség és a karszalagos vendégsereg láthatóan boldog, hogy jó értelemben vett családias környezetben eresztheti ki a gőzt a medencében tetovált mellek és hideg sörök közepette. Ó! Ha meglehetne halni párnák közt kötélen! Visszatérve az előbbi tézishez, én is azt látom, hogy kimondott underground rétegek már nincsenek. Úgy értem, a szubkulturális szigorúság felszámolta önmagát, és ennek hála, metálos, rapper, punk meg ki tudja még micsoda, örvend a hangos muzsikaszónak, és önfeledten borul össze a tűzforró hangfalak előtt. Aztán, hogy mi underground és mi nem, azt mindenki döntse el maga.

A felhozatalból kettő fellépő nem szólal meg csupán, az egyik a Tresaure The Sky, és a Halalnihil. Az előbbi okairól nem tudok sajnos, ám az utóbbi munkásságát ismerve megvan a tippem! Kifejezetten szürreális élmény volt valami korhű partykompozíció alatt megcsodálni Inhost, ahogy megint egy szál fecskében ráng és provokál. A szövegek gondolom nem fértek bele a moziba. Nagy kár érte! Egy mini-interjút pedig vele is meghallgattam volna. Figyelembe véve a magyar közönség egyébként igen alacsony ingerküszöbét, örülök, hogy Halalnihil művészúr is lehetőséget kapott tudománya megcsillogtatására. Ezért is faszák az apróbb fesztiválok. Kedvesek a szívnek, és nagyon toleránsak. Reméljük jövőre még nagyobbat durran, és nem veszít a résztvevők által is emlegetett személyességéből.

Fészbukos linkcsokor az érdeklődők számára:

Redneck Fesztivál

Lock n Load

Blizard

Sequence

Let the cigar die

Over My Dawn

Bekes Projekt

Samas

Everwhite

Treasure The Sky

Alsóépület

Gulyás Band

The Heartless Aisha

Recovery

Cojones

Standby Gravity

Halalnihil

Timúr

Oszd meg

Leave a reply