• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: Get on up – A James Brown sztori (2014)

„Ha jó érzés és jól szól, akkor az zene.”

Van, aki nem ismeri James Brown nevét? A huszadik század egyik legmeghatározóbb afroamerikai zenésze, a „Soul keresztapja”, megosztó személyiség, aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ha modern zenéről beszélünk. Az életét filmre vinni embert próbáló feladat lehetett, de a Butterworth testvérek bravúrosan írták meg, és Tate Taylor stílusosan rendezett.

A fiatal James isten háta mögött nőtt fel, anyja elhagyta a családot, s nénjénél egy kuplerájban nevelkedett, ahonnan egyenes út vezetett a bűnök és a börtön felé. Innen nyújtott kitörési lehetőséget a zene, az ének, és Bobby Byrd (Nelsan Ellis) barátsága. A fokozódó hírnév és a mérhetetlen elhivatottság az őrület határáig, vagy még azon is túl vezetett, míg megszületett James Brown (Chadwick Boseman), az ikon, a mindent elsöprő személyiség, aki maga alá gyűri a világot. Hosszú, rögös út, millió fordulattal, buktatóval, lelki mélységekkel és anyagi sikerekkel.

Mindezt a lehető legfurcsább módon sikerült az alkotóknak megfogni. Hanyagolva a hagyományos szerkezetet és az időrendi sorrendet, amolyan kivonatok formájában kapunk morzsákat Mr. Brown életéből, csak elnagyoltan követve a pályáját. Folyamatosan ugrálunk az időben, könnyen elveszthetnénk a fonalat – szerencsére minden időkapuban felirat jelzi, éppen merre járunk. Valamint belelátunk Mr. Brown fejébe, hisz gondolatait ő maga mondja el, belenéz a kamerába, mintha csak interjút adna a film kellős közepén. Szokatlan megoldás, de működik. A főszereplő egész életútjának, személyiségének megfelelően szürreálissá teszi a képet, ugyanakkor megmagyarázza, mit is látunk éppen.

A képi világ, sűrű és villámgyors váltások határozzák meg a ritmust, így a film olyanná válik, mint maga a funky. Minden hangszer, minden zenész a ritmusért van. Minden hangszer dob. Így minden szereplő is a filmben hozzáteszi a maga ritmusát, hogy létrejöjjön a groove. Természetesen James adja az ütemet. Chadwick Boseman hitelesen adja a hiperaktív, egoista énekest, aki átírta a teljes zeneipar szabályrendszerét, s a többi szerepben is remek alakításokkal találkozhatunk.

A történelmi hitelesség szintén javára írandó, hisz a szegregáció időszakából az egyenjogúságig vezető, harcos évtizedeket éljük át éppen, ahol mindennapos a faji alapú atrocitás, a kettős mérce. Őrlődés a Tamás bátya billog és a forradalmár Fekete párduc címke között. De az egyensúly megmarad, nem billen át polgárjogi kinyilatkoztatásba – hisz ez csupán egy része a több évtizedes pályafutásnak.

Aki leül, és rászánja ezt a majd’ két és fél órát, készüljön fel, hogy nehezen emészthető dologgal találhatja magát szembe. De ha ráérez a ritmusra, nagyon meg fogja kedvelni a James Brown sztorit.

Imdb

Trailer:

-Árvai Levente-

Oszd meg

Leave a reply