• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: Ford Fairlane kalandjai (1990)

Szövegeit máig idézik, zenéi még mindig ütősek, hazájában megbukott, nálunk azonban kultuszfilmmé vált Ford Fairlane, a különc Elvis- utánzat rock ‘n roll nyomozó története.

A sztoriról: 
Ford Farlaine, a rock and roll nyomozó híres együttesek megbízásait vállalja, lévén egykori zenei újságíró, és a stílus nagy rajongója. Egyszerre keresi a Fekete Dögvész nevezetű banda frontemberének gyilkosát, és régi barátjának  lányát, miközben gengszterek üldözik, meggyűlik a baja egy elmebeteg gyilkossal, az őt szívből utáló Amos hadnaggyal, és egyedüli segítsége a  titokban érte epekedő  titkárnője, az egyetlen nő, akit nem tud lehengerelni a stílusával. Abszurdnál  abszurdabb kalandokon- mint pl. a temetői üldözés-  rengeteg káromkodáson, és akciójeleneten keresztül jut el a kissé giccsesre sikeredett végkifejletig, ahol az immár boldog családdá összeállt nyomozó-titkárnő-kisfiú-kolala quartet vidáman koktélozgat a tengerparton.

A film hazájában hatalmasat bukott, a kritikusok földbe döngölték a szerintük bugyuta történetet, – pontosabban történetnélküliséget- és borzalmas alakításokat. Nők tömegei, melegek, és vallási csoportok tiltakoztak a film nyelvezete és Clay stílusa ellen, aki a “Legrosszabb színész” kategóriában  elnyerte az Arany málna díjat. Ezzel ellentétben Magyarországon  a 90-es évek vhs-korszakának egyik legkedveltebb filmje volt, kézről kézre jártak és kincsnek számítottak a kalózmásolatok, a hímnemű lakosság között szájról szájra jártak és szállóigévé lettek a filmben elhangzott, többnyire nyomdafestéket nem tűrő szövegek. A magyar nők körében nem vált közmegvetés tárgyává a film és főszereplője, ha egy társaságban felmerül a sztori, egész biztosan akad legalább egy hölgy, aki idézni tud belőle.

A szereplőkről:
Andrew Dice Clay, alias Ford Farlaine
Stand – up komikus, énekes és színész. Az úgynevezett insult comedy képviselőjeként szókimondó, szexista stílusára és fekete humorára vevő volt a nyolcvanas évek Amerikája. E stílus jellemzője, hogy az előadó kifigurázza, sértegeti híres vendégeit és a közönséget.  Saját bevallása szerint Clay harmincas éveiben annyit keresett a beszólogatással, hogy élete végéig nem kellett volna többet dolgoznia. Bár azóta mind komikusként, mind színészként eltűnt a süllyesztőben,  a nagyszájú, balhés rock and roll nyomozó szerepében kultfigurává vált.

Clayhez hasonlóan az insult comedy képviselője volt a filmben rövid életű Gilbert Gottfried is. Alakítása- bár csak  kis ideig szerepel- egészen felvillanyozó… :)

A Rémálom filmekből ismert  pizzaképű Freddy megformálója, Robert Englund itt is nagy átéléssel hozza az eszelősen vihogó gyilkos figuráját és maszkírozás nélkül is hatásosan ijesztget.
Az Egy rém rendes család Al Bundy-ja, Ed O’Neil játsza Amos hadnagyot,  a majdnem híressé vállt  Booty Time előadóját, aki az egykori újságíró Fairlane-t okolja a  “majdnem”-ért és zenei pályafutása korai végéért. A rettenetes nóta mellett idétlen bajuszával sokkol és nevettet.

A főgonoszt alakító Wayne Newton veterán énekes, az amerikai Szécsi Pál, Las Vegas-i show-iról és újabban brutális plasztikáiról híres. Több kisebb szerepben játszott, legtöbbször önmagát alakította. Ebben a szerepében is tenyérbemászó figura, de ripacs wegasi showmanként ez is várható el tőle.  És egy mellékszerepben feltűnik Priscilla Presley, a Király özvegye is, aki napjainkra már Wayne Newtonhoz hasonló viaszbábúvá változott, de a filmben még régi fényében tündököl. (Kikacsintásos szereplőválasztás Ford FairlaneElvis- stílusához…)

És végül, de nem utolsósorban mellékszereplőként akad egy koala is, akiből Ford eleinte koalakólát akar turmixolni, de az esti chips- evős tévézések, és egy sikertelen akasztási kísérlet után jó barátok lesznek. A film közben egyetlen valódi koala sem került veszélybe.

Érdekességek:
– A  Ford Fairlane név egy valódi Ford- gyártmányú autót takar. A filmben látható kocsi a rendező Renny Harliné volt. A robbantásos jelenet miatt számos tiltakozó levelet kaptak a filmgyártók, akik végül közleményt adtak ki, miszerint nem valódi autót, hanem egy másolatot robbantottak fel.

– Jim Carrey szelleme belengi a filmet! Az Ace Ventura filmek dilis dumájú, és mozgású hősét Ford Fairlane ihlette. Ford titkárnőjét alakító Lauren Holly Jim Carrey későbbi felesége. Az  utcai zenész hip-hop banda Tone Loc frontembere az Ace venturaban Jim Carrey zsarutársa, és mindkét film soundtrackjeben szerepel egy-egy dallal!

– A híres-nevezetes „Booty Time”-ot Császár Előd is feldolgozta egy  kínosra sikeredett “paródiában”.

– Ford magyarhangja, Nagy Feró erősen vitatott választás volt. Sokak szerint pont tőle kapta meg a karakter azt a pluszt, ami miatt nálunk Amerikával ellentétben kultuszfilmmé vált a sztori. A másik tábor viszont fanyalgott, mondván, Feró hangja ugyanúgy nem alkalmas szinkronizálásra, mint éneklésre… Árpa Attila filmjében, az Argoban Feró idézi is Ford Fairlane kedvenc mondását, mely utalás Feró filmbéli közreműködésére.

Zene:

A film rögtön egy ütős Motley Crue-számmal, a  Rock ‘n  Roll junkie-val indul, mely a történetben a Fekete Dögvész nevezetű rock banda énekesének hattyúdala. A Motley Crue egy 1981-ben alakult glam rock csapat, mely nevéhez híven- zűrös banda- számtalan botrány után még mindig aktívan koncertezik, és világszerte eddig több mint nyolcvan millió albumot adott el.

A film egyik jelenetében Ford dalra fakad, hogy megmutassa, milyen az igazi rock and roll.  Az I ain’t got you-t valóban Dyce Clay énekli. Ez a szám az 1980-ban készült Blues Brothers című filmben a Dan Aykroyd – John Belushi páros előadásában hangzott el először. A Blues Brothers egy a valóságban is létező, 1978-ban alakult rhytm and blues-együttes,  mely blues, soul, és rock ‘n roll feldolgozásokkal vált népszerűvé. Olyan nevekkel dolgoztak együtt filmjeikben és a koncerttermekben, mint  Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles, John Lee Hooker,  B. B. King, Eric Clapton.

Igazi nagy durranás Ford ébresztője, a Purple Haze, Jimi Hendrix egyik legismertebb nótája. Sokan a hippi mozgalom drogmámoros himnuszának tartják a számot, és a purple haze kifejezést szlengként használták az LSD kapszulás formájára. Az úgynevezett Hendrix-akkordot is ez a dal tette közismertté, amit korábban már a jazz-zenészek is ismerték és használták, de a rockzenében Hendrix volt ennek az úttörője. A világ legjobb gitárosának választott Hendrixet a foggal gitározás, és a gitárégetés atyját bluesra épülő kemény zenéje miatt a heavy metal megalkotójának is nevezik. A filmben Ford legnagyobb kincse Jimi Hendrix 1962-es- gyártású fehér dedikált Fender gitárja.

És egy másik Hendrix nóta, a Wind cries Mary-ezúttal a Bon Jovi gitárosának, Richie Sambora-nak előadásában. A track érdekessége, hogy a szólóba a Hey Joe-t, szintén Hendrix csúcs-klasszikusának szólóját vegyítette. A Wind cries Mary szerepel a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb zenéjének listáján. A fáma úgy szól, hogy Jimi és barátnője egy alkalommal összevesztek a hölgy főztje miatt, és a vita hevében elviharzó Mary ihlette a számot.

A soundtrack egyik legjobb darabja Billy Idol Cradle of love című száma. A nyolcvanas évek hidrogén szőke angol punk fenegyereke napjainkban, a hatvanhoz közel is aktívan zenél és turnézik. Eredeti családnevét, a Broad-ot változtatta Idolra. A név Billy volt tanárának róla írt jellemzéséből ered, melyben az idle- lusta kifejezést használta. Érdekesség: A Cradle of love felvétele előtt Idol olyan súlyos motorbalesetet szenvedett, hogy ép hogy csak megúszta az amputálást. Végül egy acélrudat építettek a lábába. Mivel nem tudott járni, a Cradle of love klipjében csak deréktól felfelé látható. Nem sokkal ez előtt a  filmrendező James Cameron kiválasztotta Idol-t a Terminator 2 gonosz T-1000-ének szerepére,  de a baleset végül meghiúsította a tervet. Később kisebb szerepekben feltűnt a filmvásznon.

Az eredeti filmben Ford állandó szavajárása a hihetetlen- vagyis unbelievable. Természetesen ezt hangsúlyozandó is készült egy dal. A Yello Unbelievable-ja amolyan igazi üldözős-menekülés track. A svájci elektro-pop együttes muzsikáját az érdekes hanghatások,  egyedi zenei alapok halmaza jellemzi, mely az énekes Dieter Meier pincemély hangjával együtt különleges atmoszférát teremt, és kiválóan alkalmas filmes aláfestő zenének. Dalaikat számos filmben felhasználták.

Tracks
1. Cradle of Love – Billy Idol [4:39],
2. Sea Cruise – Dion [3:02],
3. Funky Attitude – Sheila E [4:36],
4. Glad to Be Alive – Teddy Pendergrass/Lisa Fisher[4:57],
5. Can’t Get Enough – Tone Loc [4:09],
6. Rock ‘n Roll Junkie – Motley Crue [4:01],
7. I Ain’t Got You – Andrew Dice Clay [1:57],
8. Last Time in Paris – Queensryche [3:54],
9. Unbelievable (Theme from ‘Ford Fairlane’) – Yello[3:34],
10. The Wind Cries Mary – Richie Sambora [6:00]

Nagy Éva

Oszd meg

Leave a reply