• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: Egy nehéz nap éjszakája – A Hard Day’s Night (1964)

Sikerfilm készítése a semmiből, kezdőknek: végy egy világhírű zenekart, akikért milliók válnak sikító, őrjöngő masszává. Írj köréjük egy semmit érő történetet. Fűszerezd pár szem jellemkomikummal, nagy marék jópofizással, és ami a legfontosabb: zsúfold bele  lehető legtöbb zenét! A hatás nem marad el.

Nagyjából így tudnám körülírni a Beatles egész estés moziját. Még csak meg sem próbálták azt a látszatot kelteni, hogy valódi filmet kapunk az orcánkba, egy az egyben reklám, ami a csövön kifér. Önreklám, természetesen.

Az alaptörténet szinte nem is létezik. A srácok tévés fellépésre indulnak a rajongók üvöltő hada elől menekülve. Csatlakozik hozzájuk Paul McCartney nagyapja (Wilfrid Brambell), bajkeverő bácsi, aki szépen mondva is az utolsó percig keveri… amit keverni szokás. A gombafejűek sem akarnak nagyon lemaradni, hisz botrányokozásban utolérhetetlenek, s úgy döntenek, szabadnapot vesznek ki. Elsősorban John Lennon a ludas, ha csibészség történik, vagy szemtelenkedni kell egy ismeretlennel. A többiek lelkesen asszisztálnak. George Harrison a maga visszafogott módján keveredik bajba, míg Ringo Starr a szerencsétlen negyedikként csatangol, kószál, mint búsképű, eltévedt kiskutya. Az esti koncert, amit élőben közvetít a televízió, különböző botrányok összefogásának köszönhetően az utolsó pillanatig veszélyben forog – végül szerencsére nem marad el! Mindeközben Bogárkák minden lehetséges percben dallal mondják el, ami szívüket nyomja. Elvégre zenészek!

Ha mint filmet kell értékeljem, gyakorlatilag értékelhetetlen. Richard Lester rendező (a későbbi Help!-et is ő jegyzi a Beatles-szel) összerakott egy másfél órás, zenei betétekkel megspékelt geg-sorozatot, vagy fordítva. Gegekkel lazított musicalt. Összevágott egy egész estés videoklipet. Akár meg is tapsolhatnám érte, hisz nem kis teljesítmény, főleg mivel sikeres lett (Oscar is, jelölések is)! Megelőzte a korát. Olyannyira, hogy a mai napig, az összes fiúbanda eszerint rakja össze videoklipjeit. Valószínűleg nem tudatosan, de a dalok köré épített történet, a zenészek önfeledt bohóckodása ebből fakad. A színpadon, emelvényeken való feszengő előadástól valahol itt következhetett a választóvonal. Ezt a receptet használja a szakma mindmáig. Beatles-ék elmondhatják magukról: amellett, hogy mindent megcsináltak a könnyűzenében, amit lehet (a köznyelv szerint), feltalálták a klip műfajt is, méghozzá elsőre mozifilm hosszúságban, komplex történetként tálalva.

Eddig úgy tűnhet, most borzasztóan lehúzom az Egy nehéz nap éjszakáját. Annyira nem volt szörnyű. Sok poénnak meg volt ágyazva, talált, a pimasz gomba-bogarak jól adták el magukat. A divattervező jeleneten, vagy Lennon meggyőző, faarccal előadott ön-megtagadásán például percekig röhögtem. Elszórakoztatott, tehát nem pocsék.

Ami biztosan kiderült: a négy rosszcsont rengeteget futkos! Nagyjából harmadát végigrohanják a másfél órának. Mintha végteleníteném a Benny Hill végét. Nézni is fárasztó.

Egy szó, mint száz: az A Hard Day’s Night nem jó film. Egy zseniális videoklip. Ha számít, én kizárólag fanatikus Beatles rajongóknak ajánlanám. Bár kétlem, hogy közülük akad, aki ne látta volna.

Imdb adatlap

Trailer:

-Árvai Levente-

Oszd meg

Leave a reply