• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: American Hardcore (2006)

A mai tizenévesek közül talán már kevesen tudják, de a hardcore egykoron többet jelentett annál, mint hogy csontváztestű, agyontetovált, méretes fültágítót viselő srácok kiabálnak a mikrofonba szerelmi csalódásokról és a felnőtté válás nehézségeiről. A hardcore egykoron brutális volt, nyers, agresszív, és mindenekfelett olyannyira gyors és torz, hogy egy jókora pöröj erejével vágott falhoz, vagy épp döngölt a földbe bárkit, akit felkészületlenül ért a belőle áradó harag és energia. A nyolcvanas évek Amerikájából a punk-rock vadhajtásaként kialakult, a Ramones-féle egyszerű, tingli-tangli dallamokat a végtelenségig gyorsító és brutalizáló zajos, dühös, minimalista srácok olyan agresszióval léptek fel a hétköznapi, szürke társadalom és annak mindennemű terméke ellen, hogy képtelenség lett volna elmenni mellettük szó nélkül. Az American Hardcore kiváló lenyomata annak a korszaknak, amelyben olyan legendás formációk alakultak meg és terrorizálták a békés honpolgár hallójáratait, mint a Minor Threat, a Black Flag, a Bad Brains, vagy a Cro-Mags.

Az egyesült államok 40. elnöke, Ronald Reagan nem pusztán a kormányzás történetében, de a populáris kultúrában is kiemelkedő alaknak számít, hiszen, ahogyan az Index.hu egy pár évvel ezelőtt megjelent cikkében is olvashatjuk, a popzene történetében egyetlen politikus sem ihletett meg annyi szerzőt, mint ő maga. A nyolcvanas évek első felében Reagan és az általa képviselt konzervatív világnézet gyakorlatilag a kor minden egyes dühös fiataljának céltáblájává lépett elő, rengeteg zenekarnak szolgáltatva tökéletes alapot a frusztráltság és a düh alig egyperces szerzemények formájában történő levezetésére. Paul Rachman 2006-os, Steve Blush azonos című könyve (American Hardcore: A Tribal History) alapján rendezett dokumentumfilmje javarészt a Reagan kormányzása alatti időszak, a nyolcvanas évek első felének idejét járja körbe. A film javarészt egykori zenészek, lemezkiadók, technikusok visszaemlékezései és anekdotái alapján ismertet meg minket a hardcore tengeren túli fénykorával, valamint korabeli koncertfelvételek segítségével próbál minket elkalauzolni a füstös klubok világába, ahol a punk legbrutálisabb formája megszületett, virágzott, majd lassan, de biztosan elbukott, vagy inkább kiüresedett. A filmben olyan legendás alakok szólalnak meg, mint a Straight Edge mozgalom atyjaként ismert Minor Threat frontember, Ian McKaye, a Black Flag cseppet sem galamblelkű vezetője, Henry Rollins, illetve olyan meghatározó formációk tagjai, mint a D.O.A., a Bad Brains, vagy az SS Decontrol.

A történet 1978-ban veszi kezdetét, majd lineárisan halad előre, egészen 1986-ig. Meglehetősen kevés említés esik benne a hardcore előtti, illetve utáni időkről, ami javarészt annak is betudható, hogy a film nem egyszerűen a punk egy vállfajaként, hanem jól elkülöníthető, önálló dologként kezeli a hardcoret, mint színteret. Amik azonban igazán érdekessé teszik az alkotást, azok nem a megannyi helyről ismert, száraz tények, hanem egyértelműen az első kézből származó anekdoták és a korábban sosem látott, autentikus minőségű koncertfelvételek. Leginkább talán ezekből érezhető, hogy akkoriban még valóban volt potenciál ebben a mozgalomban, ami mára kissé elfáradt, és sokkal inkább tekinthető egyszerű, jól bevált zenei stílusnak, mintsem valódi társadalmi törekvésnek, mainstream kultúrától elforduló, dühös és “veszélyes” színtérnek. A hardcore akkor és ott működött igazán, misem bizonyítja ezt jobban, mint a kamera előtt bombával fenyegetőző punkokról vidáman mesélő, apukakorú férfiak.

A nyolcvanas évek határozottan elmúltak, és ez nyilvánvalóan így van rendjén. Az American Hardcore kiválóan dokumentálja ezt az időszakot, szórakoztató, és annak ellenére is informatív, hogy a nagyobb nevek mellet azért sok olyan formáció kimaradt, akiknek egészen biztosan lettek volna érdekes beszámolóik az említett érával kapcsolatban. Mindent összegezve azonban azoknak, akik kicsit is érdeklődnek az amerikai punkzene története iránt, ez a film kihagyhatatlan, kötelező jellegű darab.

American Hardcore IMDB
American Hardcore előzetes

Oszd meg

1 hozzászólás

Leave a reply