• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Filmajánló: 8 mérföld (2002)


Nehéz a hip-hop kultúráról egy hozzá nem értőnek írni. Ugyanilyen nehéz az ebben a közegben játszódó filmről véleményt formálni, objektíven bemutatni. Szerencsére a Curtis Hanson fémjelezte 2002-es mozi sokkal többet ad a vastag aranyláncokkal villogó, tuningolt autókban feszengő rapper-milliomosok hamiskás életérzésénél. Remekül összerakott drámával van dolgunk, amit egy szubkultúrával átitatott környezetbe helyeztek.
Valahol az Egyesült Államok szennyvízcsatornájában található Detroit, a mocskos iparváros, ahol a nyolc mérföldes út választóvonalként feszül a nyomor és a jólét között. A peremvidék lakókocsiparkjából próbál kitörni Jimmy, azaz Nyúl (Eminem), aki hétvégéken a helyi rap-clubban próbálgatja szárnyait, hét közben egy présüzemben gürcöl. Az élet nem bánik vele kegyesen – mint általában -, a bajok vaskos felhőkben tornyosulnak a feje fölött. Lecsúszott anya, hasonló sorsú baráti kör, csalfa nők, a kishúga iránti felelősség, mind csak növelik a rá nehezedő nyomást. Nincs egyebe, csak a tehetsége és küzdeni akarása. Veszteni való híján pedig marad a végére a teljes kitárulkozás, majd beint mindenkinek.
A dramaturgia semmi meglepő csavart nem tartogat, egyszerűen, séma szerint felépített dráma. Gödörből induló hullámvölgy, erőteljes zuhanás után a béka hátsója alatti mélypont, majd a dacos kitartás eredményeképp a felemelkedés ígérete. A nyomorban tengődők röhögnek a saját bajukon, mert sírni már senkinek nincs kedve. Nyers humoruk egymásra is támad, de senkit nem zavar, hisz mindenki érti, adja, és kapja.

Eminem színészi játéka felülmúlta a várakozásaimat. Bár nem egy díjnyertes alakítás, de hiteles, és ami a fő: nem ő volt a leggyengébb. A tátott szájú festett szőke (Brittany Murphy) nyafogó bambaságától gyakran felszökött a vérnyomásom. Ellenben a sexbálvány Kim Basinger ezúttal rossz anyaként sem okozott csalódást – sem mint színész, sem mint test.
A feketék közt érvényesülni akaró fehér srác esete etnikai problémákat is feszeget, az amcsikra jellemző oda-vissza rasszizmus keretein belül. A vagánykodó dumák, kicsinyességből elfajuló bandaháborúk színfalai közt persze kissé nevetségesnek hat bármi komolyság. Egymás arcába bámuló, szó szerinti szájhősök. A jobb duma számít, semmi más, ez az értékrend alfája és omegája.
Ugyanakkor összességében tetszett. A történet jó, a rendezés ügyes, a képi világ illik a hangulathoz. És még a hip-hop is értékelhetőbb, ha egy detroiti parkolóházban művelik a helyi fiatalok, nem pedig nagyanyám szomszédjában bömbölteti a tizenhét éves kölyök – elvégre egy kis falu nem a gettó. Ahogy a fűtől terhes levegőjű clubban művelt szópárbaj is hihetőbb, mint a pesti színházban felpolcolt slam-poetry.
Rap-rajongóknak cult-film, de egy kellemes esti szórakozás erejéig bárkinek ajánlom. A 8 mérföld nem rossz darab.

Imdb adatlap

– Árvai Levente –

Oszd meg

Leave a reply