• facebook
  • soundcloud
  • youtube


ETaP Band a Csiki Borozóban

December 19-én este a Csiki Borozóban a Celofán Kollektíva Kulturális Egyesület által szervezett karácsonyi bulin zenélt az ETAP Band.

Aki már hallgatott ETAP-ot, tudja, hogy egy radikálisan anti-kommersz társulatról van szó.
Pikáns zenei vegyes ízelítő magyar-angol tálalásban,sok improvizálással körítve- a 2004-ben, gimnazisták kezdeményezéséből alakult ETAP zenekarról Karkusz Ádámmal ( basszusgitár, bőgő) , az együttes egyik alapítójával, és Barhács Tamással (Mc) beszélgettem korábban.K.Á
– Tornyai Gézával(dob) ketten alakítottuk a zenekart, majd Barta Dénes személyében lett egy kongásunk és billentyűsünk. Stílusunk lassan formálódott, eleinte még afféle Red Hot Chili Peppers tribute band voltunk. Barhács László(szaxofon) és Barhács Tamás a Celofán Kollektívában ténykedtek és szervezték a Szolnok szerte híres bulikat. Ott ismerkedtünk össze velük és később csatlakoztak hozzánk. Kanizsa Georgina egy közösségi portálon tett felkeresést követően 2009-ben csatlakozott a zenekarhoz.

Rendelkeztek valamilyen zenei előképzettséggel?

K.Á.
– Gina képzett zenész, jazz tanszakra járt. Rajta kívül viszont egyikünk sem ért a kottaolvasáshoz, – íráshoz. De ez talán nem is feltétlenül baj.
B.T. – Sokkal szabadabban tudunk játszania a fantáziánkra támaszkodva, nélkülözve a kötött zenei formát. A már említett improvizálás valami olyan pluszt tud adni a zenéhez, amitől gazdagabb lesz és kifejezőbb, mintha szabályokhoz igazodnánk. Gina remekül tud lavírozni a spontaneitás és a szabályok között és talán ez a legjobb, az arany középút.

Hogyan jellemeznétek a zenei stílusotokat?

K.Á. – Eklektikus zenét játszunk, több különböző stíluselemet elegyítünk össze, szabadon, forgatókönyv nélkül. Már egy számon belül is jellemző ez a sokszínűség. Elindulunk chill-ből és jazz-ből, és eljutunk egy dinamikus, lüktető breakbeat-ig, vagy drum and bass-ig és a vége a totális katarzis és “elborulás”. Improvizálunk,és hagyjuk a zenében előtörni az aktuális érzéseinket.
B.T. – Ez az igazi felszabadultság.Ennek az is az eredménye, hogy nincsenek közönségkedvenc számaink, mindenkinek más tetszik, pont az, amiben a saját érzéseit látta kifejezésre jutni. Kicsit játszunk a közönséggel- hagyjuk, hogy ráhangolódjanak az aktuális szám hangulatára, ritmusára, majd jön egy hirtelen váltás. Ettől lesz izgalmas az egész-hogy nem kiszámítható.

Hogy tapasztaljátok, mennyire nyitottak az emberek a zenétekre?

K.Á. – Van igény ránk, és általánosságban az egyedi hangzásvilágú zenékre. De szükség lenne egy helyre, ahol rendszeresen felléphetnénk, és összegyűlhetnének az irántunk érdeklődők. Amit nagyon szeretnénk, hogy újra meghonosodjon Szolnokon az a típusú szórakozási lehetőség, amit a Celofán Kollektíva- bulik jelentettek a Sziesztában annak idején.
B.T. – A mostani fiatalok ugyanúgy vágynak a különleges, és új hangzásra, ahogy a sziesztás-korosztály. Nem mindenkinek elég az az öt szám, amit állandóan adnak a rádiók. De ha nem ismernek más alternatívát…
K.Á.– Elismertséget szeretnénk- elsősorban Szolnokon. Kevés kivétellel már minden lehetséges helyen játszottunk a városban, kisebb-nagyobb rendezvényeken. Azt szeretnénk, hogy akik eljönnek, lássák, hogy nem csak az a kommersz zene létezik, amit a média próbál ledugni az emberek torkán. És ha nem is pont a mi zenénk lesz az adott ember számára érdekes, vagy jó, de legalább látja, hogy ilyen is van- vannak alternatívák, amiből választhat.

B.T. – Nem az a célunk, hogy megfeleljünk a tömegízlésnek, ahogy az sem, hogy mindenkinek megfeleljünk. Attól leszünk hitelesek, ha azt játszuk, azt közvetítjük a hallgatóink felé, ami bennünk van, amit igazán át tudunk élni. Amit sok zenekar már megtett- mi csak a profit miatt nem fogunk kompromisszumot kötni, és tucatzenét gyártani. Azt fogjuk játszani továbbra is, amit szeretünk.

Nagy Éva

Oszd meg

Leave a reply