• facebook
  • soundcloud
  • youtube


EFOTT Szolnok, az utolsó nap élményei

Alig pár órája ért véget az EFOTT – ami Szolga Józsink (Idoru) szerint az Egyetemisták és Főiskolák Országos Találkozója – az ajakpiercingemen azonban még mindig az ötvennyolc fokos házi (értsd: halálos) pálinka illatát érzem, utólagos köszönet érte a kiskunfélegyházi vizitoroknak.

Az Idoru korai – fél nyolcas – koncertjén minimális rajongói létszám volt jelen; hiába, egy szolnoki Ifiház nagytermét megtöltő – még mindig rétegzenére – pogózó tömeget itt felemészt a nagyszínpad. Nézőpont kérdése, hogy sokan voltak-e rajta: a zenekarhoz képest sokan, az EFOTT-hoz képest kevesen. Szakmai szempontból felesleges részletezni a produkciót; mindannyian profi zenészek, meg egyébként sem kritikát írok, hanem benyomásokat, úgyhogy nekem tetszett, szívem csücske a banda, de kétségtelen, hogy egy idő után unalmassá válik. Ennek ellenére a színpad előtti két sor nagyon élt, mondhatjuk, hogy termést hozott a párhuzam (http://www.youtube.com/watch?v=LErBsCahdb4). Sajnos Refused day by day-t nem kaptunk, Józsinak viszont egyre jobb hangja van. A színpad előtt héderezők meg kaptak papírtokos cédét, ami a létszámból ítélve csak annak nem jutott, akinek nem volt hova tennie.

Amíg az alternatív zenére hömpölygő népek a Kiscsillag / Quimby pároson metaforizáltak, addig az Idoru után in allegretto moderato a Djuice színpad hátterébe került két – az esztétika koporsóján elégedetten táncoló – kék zászló és a rajtuk lévő tűzlabdába zárt Z-betű jelezte a Zorall rokklagzijának kezdetét. A stage előtti füves rész a koncert végére teljesen megtelt, amihez nagymértékben hozzájárult a színpadon táncoló két csaj és az utánuk következő várólistás banda is. Azért elég illúzióromboló volt hallani az alapműnek számító, egyébként hangszeres fronton szinte hibátlanul (a dobosnak néha fogalma nem volt) előadott Paradise City alapjain lavírozó Juci néni szövegét (http://www.youtube.com/watch?v=zQL9CrChTtM). Nekem nem jön be a koncepció, de láthatóan sok száz embernek tetszett. Én meg hallgatok mást, van választék bőven. Egy másodpercre még partylui (lagzilajcsi) munkássága is eszembe jutott a zorall show láttán.

A magyar Slash-ék fellépése előtt féltem, hogy ha saját számokat hoznak, az lófaszt sem fog érdekelni a feldolgozásaiktól méltán híressé vált playlist-jük mellett és olyan gyorsan emigrálnak majd az emberek a Rauch-beli Supernem-re, mint amilyen gyorsan leírja a dobostortát a ritmusérzék. A Hollywood Rose nem kockáztatott, másfél órás guns n’ roses-zal készültek, nem volt különösebb baj velük, egy-két kínos mímelést – http://www.youtube.com/watch?v=p3QZ4y3NYoI – leszámítva. A koncert végefelé előkerült Szolga „Idoru” Józsi is, hogy a koncert végéig Szaszával együtt duózzák a slágereket. Többen meglepődtek, amikor említést tettem a HR saját számairól és a lemezeik megjelenése óta két szekcióra osztódott honlapjukról. Pedig vannak sajátok is; nehéz lehet kitalálni, mire hasonlítanak.

A Neo meglepett a – számomra – teljesen új felállással, továbbá egy fekete és egy fehér macbook-kal gyakorlatilag a Carbonfools-hoz hasonló élőzenés disco-t csináltak a Rauch sátorban (http://www.youtube.com/watch?v=PplJkNWRB3Q). Ranbo 13-at vártam csak, a többit nem ismertem, de talán jobb is így. Az új számok többsége már igen erős techno jegyekkel rendelkezik, ennek a bent lévők többsége örült; kiváltképp az a fiú, aki tömeggel szemben, a koncertnek háttal telefonált. Azért kíváncsi lennék, mit sikerült intéznie, főleg mert mélyek és a szénné effektezett dob miatt rengett a sátor. Ja igen, aki még egyszer azt a butát meri állítani, hogy az elektronikát és a playback-et nem lehet összehozni élőzenével ilyen élhető szinten, azt arcon röhögöm. Mondjuk eddig is ezt tettem, úgyhogy nem változik semmi. A kétszer ötvennyolc fok – időjárás és pálinka – miatt meg extra élményeket okoztunk pár embernek, akik majd otthon veszik észre a fotóbombákat; jóllehet sosem fogják megtudni, ki az a két okos minden egyes fotón és mi sem, hogy miken vagyunk rajta. A gyakran és a rég látott ismerősöknek meg ezúton köszönöm a söröket!

Kérnénk az EFOTT-ot Szolnokra minden évben.
Rivasz Gergő voltam, EFOTT 2011 Szolnok

Oszd meg

Leave a reply