• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Drebin felügyelő és Sittesek -koprodukció!

Frank Drebin+Inmates koncert a Jazzben

 Inmates:

Varga Ervin-dob

Peleskei Zoltán- basszusgitár

Ács Károly- szólógitár

Makai Péter- vokál, ritmusgitár

Toperczer Róbert (Topi)- ének

Frank Drebin:

Peleskei Zoltán- szólógitár

Makai Péter- ének, ritmusgitár

Az egyik kedvenc filmalakom nevét viselő együttesre régóta kíváncsi voltam. Április 16-án a Jazz Sörözőben  tartott koncertjükre végre sikerült eljutnom. Őszinte örömömre szolgált.

A Frank Drebin, és “átfedés”-zenekara, az Inmates két különleges hangú énekese pezsdítő “váltózuhany”-élményben részesített…

– azaz a pörgős számoknál járt kezem-lábam a ritmusra, mint  a motolla, a líraibb daloknál pedig csak ültem, hallgattam, és a zene aláfestésül szolgált ahhoz a jófajta édes-bús hangulathoz, amit csak egy igazán kellemes helyen és helyzetben él át az ember. R.E.M, RHCP, Nirvana feldolgozásokkal örvendeztették meg a közönséget( részemről extra hála és köszönet a Billy Idol-számokért…)

Múltról, jelenről, elképzelésekről, miegymásról beszélgettem Makai Péter énekes-gitárossal.

– A Frank Drebin kb. öt éve alakult, feldolgozásokat játszunk. Vannak saját számaink is – akusztikus dalok, jelenleg két gitárral,, néhol vonósok, zongorakíséret- műfajilag pontosabban nem tudom behatárolni, dallamos rockzene, magyar szöveggel. Egy angol nyelvű számunk van, William Blake megzenésített verse.

Hogy jött az „átfedés”, az Inmates?
– Régi álmom volt, hogy csak gitárosként, egy énekest kísérve, , maximum vokált  énekelve lehessek egy zenekar tagja. A Frank Drebin mellett szerettem volna egy ilyen formációban részt venni. Egy barátom egyszer meghívott egy duó akusztikus koncertjére, megismerkedtünk, beszélgettünk, akkor ennyiben maradt a dolog. Később a Tiszavirág Fesztiválon, utolsó nap bolyongtamban gitár,- és énekszót hallottam. Záróra után voltunk, egy borozó mögött találtam rá a zenélő társaságra. A korábban megismert duó volt. Elhívtam őket a próbatermünkbe. Topival, aki most már az Inmates énekese,  megvalósíthattam a gitáros álmomat. Később csatlakozott hozzánk unokatestvérem, Karesz szólógitáron (vele anno, tizenévesként a Christin zenekarban zenéltem már együtt), egy cajon-os és egy dobos barátunk után a dobosok pedig jöttek-mentek Varga Ervin érkezéséig, (ő nem csak precízen, de nagyon izgalmasan, élettelin játszik) Zoli a Drebinből basszusgitárt ragadva szintén beszállt.

(egy szappanopera szövevényessége-a szerk.megjegyzése)

Világmegváltó zenei karriertervek- demókészítés, rádiók megostromlása? Hol játszanátok különösen szívesen?
Az Inmates-el szeretnénk demót készíteni, és Pestre „ráfeküdni”. A Frank Drebinnel ezt nem terveztük, de mivel a két zenekarban sok az átfedés, ezért az egyik fejlődése-fejlesztése hozza magával a másikét is.

Két éve jártam először pesti romkocsmában- nagyon megfogott  a hangulata. Ilyen helyeken szívesen zenélnénk, és azon vagyunk, hogy tudjanak rólunk és hívjanak minket fellépni.

Számválasztásnál mik a fő szempontok?
 A legfontosabb, hogy passzoljon hozzánk a dal. Az csak egy dolog, ha el tudojuk játszani. Fontosabb, hogy hozzánk illő legyen. Különben hiába a technika, meghal az egész. Ha látja a közönség, hogy az együttes szereti is, amit csinál, akkor már nagy baj nem lehet. Egyébként számomra a legnagyobb örömöt Chris Cornell -Audioslave számok éneklése jelenti, ez áll hozzám a legközelebb. Dallam,-és szövegvilága olyan, hogy bármilyen hangulatban jó hallgatni, játszani. Az Inmates-nél is Topi hangjához illő számokat keresünk. Próbálunk olyan dalokat választani, amiket más együttesek nem játszanak. Az a tapasztalatom, hogy a feldolgozás-zenekarok jelentős része ugyanazokat a számokat választja és adja elő a fellépésein. Mi nem akarunk beállni a sorba.

A névválasztásról…
 Egy darabig Lojális Frank néven futottunk- A „Brian élete”– című film egyik karaktere után- szintén feldolgozás zenekarként. Később: Frank maradt, Lojális ment, Drebin jött- ennyi a sztori. :)

Az Inmates- Sittes -név keletkezésének a története pedig annyi, hogy mikor még csak hárman voltunk Topival és Karesszal, készítettünk magunkról egy fotót, amin úgy néztünk ki, mint három rosszarcú börtöntöltelék… A közösségi oldalon megosztva ( az együttes promójaként) képaláírásként is a „Sittesek”-szó szerepelt. Innentől már nem volt kérdés az együttes neve…

Hol láthatunk titeket legközelebb?
Folynak az egyeztetések. A tervek szerint május elején, Budapesten, a Food Truck Show-n lépünk fel az Inmates-el. Lóverseny, kajával megpakolt autók, zene… Úgy néz ki, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Tiszavirág Fesztiválon is játszani fogunk.
És a Csiki Borozóban szeretnénk egy Inmates-Drebin közös koncertet, azon apropóból, hogy bemutassuk az új -és remélhetőleg végleges- dobosunkat.

Oszd meg

Leave a reply