• facebook
  • soundcloud
  • youtube


CultFabric riport

Egy májusi, esős délutánon sikerült ellátogatnom a CultFabric zenekar törökszentmiklósi próbájára, ahol végre megismerkedhettem személyesen is a tagokkal és betekintést nyerhettem a zenéjükbe. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei zenekar szolnoki, martfűi és törökszentmiklósi tagokból verbuválódott össze, de jelenleg több tag is Pesten él a hétköznapokban. Még egy jól sikerült közös jam-session-re is sor került és a bemelegítés után bele is csaptunk a lecsóba. Főként a zenekar énekesnőjét, Vicát kérdeztem a zenekarról és a terveikről.

SV: Kik vannak a zenekarban?
Vica: Kovács Gergő (gitár), Karakas János (gitár), Váczy Róbert (basszusgitár), Krikuska Annamária (vokál), Csicsai Sándor (dob), én pedig Szikszai Éva vagyok (ének/fuvola).

SV: Mióta él a banda?
Vica: Igazából egy évvel ezelőtt kezdődött ez a dolog, de ebben a felállásban kb. szeptember óta játszunk. Anami viszont egy hónapja csatlakozott hozzánk.

SV: Hogyan áll most a csapat? Milyen arányban vannak a repertoárban saját számok, ill. feldolgozások?
Vica: Kb. 1/3-ban saját számokat és 2/3-ban feldolgozásokat játszunk.
Robi: Nagyon sok saját számunk nincs még készen.
Vica: Nyilván sok energiát vesz igénybe egy számot megírni és hagszerelni, és most viszonylag ritkán tudunk próbálni. A saját számokkal egy kicsit lassabban haladunk. Egyébként úgy indultunk neki, hogy csak sajátokat fogunk játszani, de tekintve, hogy hamarabb kaptunk felkérést, minthogy fel tudtunk volna készülni kizárólag saját szerzeményekből, ezért eldöntöttük, hogy elkezdünk feldolgozásokat is játszani. Alapvetően funky és funk/rock a stílusunk, ehhez mérten válogattunk feldolgozásokat is.

SV: Milyen időtartamot tesz most ki a repertoárotok?
Vica: Egy-másfél órát tesz ki.
János: Lassú tempóban másfél… :)
Sanyi: Koncerteken 40 perc is lehet ugyanez. :)
Robi: Dobszólókkal és tapssal 2-3 óra. :)

SV: A jövőben mennyi feldolgozást szeretnétek játszani?
Vica: A sajátok arányát szeretnénk inkább növelni, ahogy elkészülünk velük. A feldolgozásokat pedig cserélnénk, hogy mi se fásuljunk annyira bele, meg tanuljunk újakat is.

SV: Tudom, hogy furcsa kérdés, de hol szoktatok koncertezni?
Vica: Ez most tényleg furcsa kérdés, tekintve, hogy két hete debütáltunk.

SV: Ha jól tudom 2009-ben is voltatok már színpadon, hiszen megmérkőztetek egy tehetségkutatón is.
Vica: Az még nagyon az elején volt és nem is ezzel a felállással. Úgyhogy azt nem is nevezném igazi fellépésnek, mert csak három saját számot játszottunk.
Robi: Gerinek is elszakadt ott a húrja, úgyhogy az nem is volt igazi koncert, nem kell beleszámolni. :)
Vica: Igen, a szolnoki majális volt az első igazi koncertünk.

SV: Mik a közeli- és távlati terveitek a jövőre nézve?
Vica: Rövid időn belül muszáj lesz demót csinálnunk, mert a jól sikerült koncert miatt már megkerestek minket fellépési lehetőségekkel. Jelenleg a kapcsolatépítési stádiumban vagyunk. A demó és a kapcsolatépítés után pedig minél több fellépést szeretnénk.

SV: Hogyan érzitek magatokat ebben a zenekarban?
Vica: :) Én vagyok itt a hajcsár, mindenkit cs*******ek, jobbra-balra. :)
Geri: Vicát senki sem szereti, a többiek jól meg vannak. :)
Vica: Igen, engem kell kérdezni, mert engem senki sem szeret. :)
Sanyi: Én imádlak Vica, de csak azért, mert engem nem szoktál cs*******ni. :)
Vica: A legjobban Csicsai Sanyi utál… :)
Sanyi: …mert a „dob a leghangosabb, és azt hallod ki a legjobban.” :)

SV: Ebben a csapatban meddig van demokrácia?
Vica: Amíg én nem vagyok itt. :) Igazából ezek a cs***tések poénra vannak véve, Sanyi és én rendelkezünk itt a legnagyobb rutinnal a csapatból. A próbát vezetni kell, ezek nem olyan dolgok, hogy bejössz, és játszogassunk. Kell, hogy haladjunk. Kell, hogy valaki megmondja, hogy „ez nem volt jó, játsszuk el még egyszer, vagy csináljuk másképp.”
Sanyi: Az jutott eszembe, hogy a lánynak (Vicának) nagyon jó a ritmusérzéke. Ha valahol megcsúszunk, azt én is érzem, de Vica mondja ki.

SV: Ki kezdte legkorábban a zenélést?
Vica: Én 13 éve zenélek, kilenc éves korom óta.
Sanyi: Én 14 éves korom óta zenélek.
János: Sanyi! Hány éves vagy?
Sanyi: 40 éves vagyok.
Vica: Tehát Sanyi kezdte korábban.
Sanyi: Természetesen voltak kihagyások. Sőt! Például dobos még nem voltam. Most kezdtem, fél éve.
Vica: Jó, de Sanyi az univerzális ember. Ha basszusgitározni kell, basszusgitározik, ha dobolni kell, dobol, ha gitározni kell, gitározik, ha ütős hangszeren kell játszani, ott is helyt áll.

SV: Kik írják a számokat?
Vica: Ennek az egész zenekarnak Robi a szellemi megalkotója, Ő volt az, aki összeszedte a csapatot, és Ő írta meg a saját számok basszus alapjait. Mivel funky-t játszunk, elég domináns a basszus, ezért érezhető , hogy erre épülnek a számok. Először a basszus téma van meg, arra építjük rá a többi hangszert. Robi témáiból kerekedtek ki a saját számok, úgy, hogy mindenki hozzátette a magáét.

SV: A szövegeket ki szokta írni?
Vica: Ez cikibb kérdés, mert én soha nem írtam szövegeket. Megpróbálkoztam szövegírással, de ez annyira nem az én világom. Ennek az öt saját számnak én írtam a magyar szövegeit, de aztán gondolkoztunk rajta, hogy inkább angol szövegek legyenek-e. Robinak van egy ismerőse, aki az angol szövegeket megírta. Most úgy állunk, hogy van három magyar és két angol számunk. A magyar dalok túl sok mondani valót nem rejtenek magukban. :) Nem vagyok annyira szöveg orientált típus, számomra inkább maga a zene, a dallamok a lényeg, meg amúgy is bulit csinálunk, nem feltétlenül az elgondolkoztató szövegek kellenek. Tőlem akár lalalázhatnék is. :)
Sanyi: A funky zenekar énekesnője beszél a szexről és a nőkről. :)
Vica: Itt laza, könnyen emészthető dolgok kellenek, nem a mély gondolatok. Bár lehet, hogy túlságosan fuvolista aggyal gondolkodom.:)

SV: Szerintetek a bulizó-, vagy a zeneszerető közönségnek zenéltek inkább?
Vica: Szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Mi a pontosan az olyan zenekedvelőknek játszunk, akik nyitottak a funky-ra. Nem kell, hogy nagy fan-ok legyenek, egyszerűen csak ne egy stílusba legyenek belebolondulva és pl. csak metál koncertekre járjanak. Őket nem tudjuk úgy megfogni, mert ez egy sokkal lágyabb zene, másabb kategória.
Sanyi: Főleg a tánc és a mozgás a fontos nálunk. Zenekedvelő, táncolni, mozogni vágyó embereknek zenélünk.
Vica: A funky stílus ritmikája egészen egyedi, ez nem a „pogó” kategória.:)

SV: Hogyan vettétek észre, milyen korosztálynak játszotok?
Sanyi: Úgy, hogy mondták. :)
Vica: Nézz szét itt is. Nagyon széles a skála.
Robi: Már majdnem nyugdíjas is van köztünk. :)
Vica: Igen, itt van Sanyi bácsi. :) Itt van a kis Geri is.
Geri: ”Köszi”…
Sanyi: Geri! Megmostad a kezedet, mielőtt bejöttél? :) Ez így működik.
Vica: Szóval Sanyi és Geri között mennyi van? Minimum 30 év?
Geri: Akkor én tíz éves lennék…
Vica: Miért? Te negyven éves vagy, Sanyi?
Sanyi: Hhh… Hhh…
Robi: Hú de rosszul esett hallania. :)
Vica: Ezt tényleg nem lehet behatárolni, hogy hány éveseknek játszunk.

SV: Hol lehet Titeket látni/hallani (élőben, interneten, felvételen)?
Vica: Visszatérve a terveinkre, myspace oldalt, vagy valami web 2.0-ás fórumra fel szeretnénk kerülni. Ami a szokásos a zenekaroknak, pl. YouTube-ra feltöltéseket szeretnénk csinálni, esetleg FaceBook profilt. Minél több ingyenes csatornát próbálunk majd találni. A majálison készült videó felvételt is végig kell még néznie mindenkinek, és ha találunk olyan etapot, ami vállalható és szívesen vállalnánk is, akkor természetesen azt is feltesszük majd valahova.
Sanyi: Ne felejtsd el a szolnokzene.hu-t se!
János: Ott már fent vagyunk!

Oszd meg

Leave a reply