• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Csináltuk a fesztivált

A más városokból Szolnokra látogatók véleménye általánosságban az, hogy ez a város alszik. Pihenni remek hely, de túl nagy a csend, a szórakozási lehetőségek korlátozottak. Igencsak meglepődhetett az elmúlt napokban, az üres utcákon guruló ördögszekerekre felkészült váratlan vendég, mikor a Tisza partra tévedve vidám, zenés forgatagban találta magát. De vannak már jó néhányan, akik tudják, hogy Szolnokon ebben az időszakban nem a csend az uralkodó állapot. Az idén 11. alkalommal megrendezett Tiszavirág Fesztivál sikere is bizonyítja, hogy a város nagyon is ébren van, és igényli a kulturált tömegmegmozdulást.

Tiszavirág Fesztivál, péntek, vagy szombat este.(Vagy csütörtök, ki emlékszik már…) Két feltűnően jó kedvű lány járja a csűrdöngölőt az I Skarbonari örömzenéjére.

– Remek a hangulat, és a zene, most vagyunk itt először. Egy napra készültünk, de maradtunk, és végig bulizzuk az egészet. Imádom a szabadtéri mozit, és a bor is nagyon finom!- mondja Faragó Fruzsi, aki Szegedről látogatott el a rendezvényre. Kérdésemre, hogy szerinte mi a fesztivál legfőbb vonzereje, barátnője, a pesti Kiss Viktória válaszol- Nagyon színes a zenei kínálat. Mi ezeknek az őrülteknek (I Skarbonari) a kedvéért jöttünk Szolnokra, de itt ragadtunk, és most rohangálunk egyik színpadtól a másikhoz!
A mellettünk álló három srác a beszélgetést hallgatva közelebb jön, nem szeretnének kimaradni a véleménynyilvánításból. Egymás szájából veszik ki a szót- meg a whiskys flaskát.

– Kétezerben néhány hónapig Szolnokon dolgoztam, és kimentem az Örökség Fesztiválra. Fantasztikus volt a hangulat, azóta minden augusztusban eljövünk rá a barátaimmal. A Tiszavirágról tavaly hallottam először, rokonok jártak itt, mondták, ha jófajta jazz zenét akarok hallani, itt a helyem. A Hot Jazz Band miatt már első nap lejöttünk, hihetetlen jók voltak! – meséli az egri Szabó Péter.

– Családias a hangulat, nincs az a sár és kosz-szituáció, ami más fesztiválokra jellemző- veszi át a szót a szintén egri Horváth Zsolt. Kulturált az egész. Bor, sör, pálinka, rock and roll, blues-mi kellhet még? Számomra a Redbreast Wilson & The Juke Joint Revival volt egy nagy flash élmény.

Néhány kritikus hangot is hallottam. Vannak, akik az elektronikus zenét hiányolták, mások-mint Tóth Gábor- a kemény rock zenét látták volna szívesen valamelyik színpadon. Bár Gábor elismerte, hogy a Liget Fesztivál után nem igazán lehet oka panaszra.
– Hogy miért vagyok-leszek mégis itt? A csajok miatt- mondja nevetve Gábor. És a Grunting Pigs neve is megkapta a szemem, mikor a programot néztem. Pribojszki Matyi (szájharmonika világbajnok) miatt mindenképp kiakartam nézni. Most is csapatostól vonultunk ki a cimborákkal! (Említettek erőteljesen plázacica-stílusú lányok körül kakaskodnak, kevés sikerrel, viszont elismerésre méltó kitartással.)

A késői óra ellenére két kislány virgoncan kergetőzik a Park Mozi mellett. Szüleik indulni készülnek, de még adnak öt percet a gyerekeknek, a vetítést sem szívesen hagyják ott.

– Délután jöttünk ki, és itt ragadtunk- mondja mosolyogva Pappné Szilvia, az anyuka. Én a mozi miatt akartam kijönni, a férjem pedig imádja a nyüzsgést.

– Ez egy igazi családbarát fesztivál, mindenki találhat kedvére való programot- veszi át a szót Papp Gábor. Reméljük, még sokáig megrendezik, a következő években is. Amíg tart a rendezvény, minden nap kijövünk majd.

Júniustól nincs megállás- beindul Szolnokon a fesztiválszezon. Tiszavirág, Artjáró, Örökség, Gulyás és Filmfesztivál – sorra váltják egymást a sokszínű, változatos programokat kínáló rendezvények.

Oszd meg

Leave a reply