• facebook
  • soundcloud
  • youtube


BUÉK!

A 2010-es év hamarosan véget ér, ideje számot adni arról, hogy mik is történtek velünk idén!

A január a felpezsdülés hónapja volt, hiszen az Ifiház szervezésében elindították a Észak-Alföldi Regionális Zenei Tehetségkutatót, amely megmozgatott több mint negyven bandát, akikből 15 méltán érdemes zenekar bejuthatott az élő döntőbe. A verseny sok-sok régi és új “motorost” megmozgatott, stílustól függetlenül, így a raptől egészen a punkig mindenből kaphattunk, és bizonyíthattuk: milyen széles is a környék zenei palettája. Ha valaki nosztalgiázni szeretne az akkori versenyzők felvételeiből, annak itt a link: http://szolnokzene.hu/tehetsegkutato/zenekarlista

Februárban sokan őrjöngtek az Ifiházas Supernem koncerten, amelyről koncertbeszámolót is írt számunkra Horváth Attila. Ugyancsak tehetségkutató hirdettek a Sárréti Könnyűzenei Fesztiválon, és Köröstarcsán, a MAMF Könnyűzenei válogatón. Előbbit jövőre is megrendezik, de erről tájékozódhattok az oldalunkon. Kétnapos rockmulatság volt a Varsány Közösségi Házban, Rákóczifalván, olyan fellépőkkel, mint a Carana Padma, Cool Head Clan, Real Dreams, vagy a Heavyweight. Napvilágra került TehetségQtató szakmai zsűrijeinek véleménye, és a végül bejutó 15-ös lista. Aki esetleg nem emlékezne rájuk: http://szolnokizeneszklub.neobase.hu/sites/default/files/tehetsegkutato_osszesito.htm

Márciusban Szakmai találkozó keretében találkozhattunk a ROAD zenekarral, a szerencsésebbek jammelhettek is velük, reméljük, jövőre is megrendezik ezt az igazán interaktív eseményt: aki ott volt, nem bánta meg. Interjúsorozat keretében először olvashattatok a Claymore zenekarról. Drukkolhattunk a Kontrollzének, hogy a Neo FM minél tovább játssza a dalukat. Élő döntőjéhez érkezett a szolnoki TehetségQtató, díjazottak között szerepelt a Beton, a My Dark Room, a The Boys Come To Kill, Eda, és az első fellépésével első díjat besöprő Bloom Is Off The Rose! A különdíjas zenekarok közt szerepelt a Zsömjee, Requiem, Anyám és nyulam, a F.É.K., és a Threesome.

Az április egyértelműen a koncertek hónapja volt, szinte nem volt hétvége, hogy ne üdvözölhettünk valamilyen nevesebb, vagy éppen feltörekvő zenekart a környékünkön. Elég csak az Észak-Alföldi Regionális Ifjúsági Találkozót vagy a Nemzetközi Garázsrock Fesztivált említeni. A Roland 5000 hangszerboltban megismerkedhettünk az Artec setupokkal, amit nem kisebb személy, mint ifj. Tornócky Ferenc mutatott be nekünk.

Ha az április a koncertek hónapja volt, akkor a május a megakoncerteké. Roxalkodás, Zenész Klub, és sok-sok Ifiházas program. Interjú a CultFabric zenekarral, akiket főleg a saját projektekről kérdeztünk. Elkészült a Redrum Sindicate első demója, ami jött, látott, és győzött, s bár a stílusok keverése nem mindenkinek tetszett, még nem tudtuk, hogy mi vár ránk júniusban…

A sokakat megbotránkoztató Claps For Caroline júniusban lépett a hadszíntérre, vegyes fogadtatással, volt akinek tetszett, volt akinek nem, de mindenkire hatással volt, senki sem hagyta szó nélkül az electro-posthardcore zenekart(mi sem, 2 szerkesztő is kritikát írt a csapatról), ami a The Boys Come To Kill romjain épült, így bemutatkozhattak Hegyalján. Egy cikk keretében megismerkedhettünk a Guitar Pro 6-al, a Redrumot pedig egy interjú keretében kérdeztük arról, hogy mi folyik a boszorkánykonyhájukban. Kritikával illettük a Beton új anyagát, hírt adtunk a Gitármánia Zenei Táborról, és ekkor jött ki a F.É.K. zenekar Ez Milyen Világ! című albuma. 2010-es féléviket lezárták, mikor leállt a PANKKK pályázat.

Mozgalmas hónap után a koncertszezon megérkeztével sok jó zenekarnak a fellépéseire elmehettünk, mondjuk a Kőtelki Hangrobbanáson, az V. Kistérségi Rock Fesztiválon. Szolnokon járt a K3, és megismertettük Veletek a Redrum Sindicate a Kontrollzé, a F.É.K. lemezét egy kritika formájában, ugyanakkor szomorúan kellett konstatálnunk, hogy a Mandarins, az egyik TehetségQtatós élő fellépő, sokak kedvence feloszlott, bár a tagok más zenekarokban tovább zenélnek jelenleg is.

Augusztusban sok okos tippet adtunk, hogy hogyan is kell kinéznie egy zenekari honlapnak, vagy hogyan készíthetünk jó felvételeket saját otthonunkban, és hogy mikre kell figyelnünk mielőtt stúdióba vonulnánk. Megrendezésre került az Örökség Etnozenei Fesztivál, számtalan fellépővel, és hírt adtunk a szegedi Amatours tehetségkutatóról, ahol több szolnoki zenekar is elindult. Egy éves lett a szolnokzene.hu, és kijött a Bloom Is Off The Rose új demója, melyről kritikát olvashattatok nálunk.

Szeptemberben megnyílt a Laza Tücsök Rock kocsma Jászberényben. Ezzel egy időben a Fiktív zenekar elbúcsúzott a színpadtól egy koncert keretében, de robbanó töltetként robbant be a 5 YARDS egy klippel, és egy profi felvétellel. erről bővebben olvashattatok nálunk, és kritikát is közzétettünk.

Októberben Hangfoglalás, és számtalan kisebb-nagyobb koncert mellett járt nálunk a Vad Fruttik, és megkaptuk a FikaRapJam-et a Threesome gárdájától. Új zenekarként üdvözöltük az Over My Dawn-t, az újraéledő Effrontery-t, ugyanakkor az iszapkatasztrófa halványította el a koncertek jókedvét, melyre több ízben voltak jótékonykodó szolnoki zenekarok.

Novemberben újra tehetségkutatók indultak, Bandák Csatája, TabloID, valamint debütált élőben a 5 YARDS, és olvashattatok az acapella műfajáról, és a Threesome újabb dallal örvendeztetett meg minket. A beálló hideg a koncertszezon végét jelentette a zenekarok számára, az Ifiház azonban továbbra is olyan remek koncertekkel kényeztetett minket, mint például a Powerfest, a Watch My Dying és a Cadaveres szereplésével.

Elérkeztünk a decemberhez, megrendezésre került a Játékország jótékonysági koncert, ahol a zenészek és zenekedvelők apraja-nagyja tehetett valamit egy szebb karácsonyért. A szemfülesek felfedezhették 5 YARDS brigádját az RTL képernyőjén, és jó üzletet köthettek az Ifiház zsibvásárján. Egy újabb TehetségQtatós zenekartól vettünk búcsút, ezúttal a Requiemtől, de újabb zeneszámmal örvendeztetett minket a Threesome, ezúttal karácsony alkalmából.

Összegzésképpen önhatalmúlag megválasztjuk a TehetségQtatót az év eseményének, a Threesome-ot a szolnozene.hu házi zenekarának, TD-t 2010 fórumozójának, a többiről viszont hamarosan szavazhattok itt a mi hasábjainkon. A kategóriák a következők lesznek:
Az év
-újonca
-koncertje
-zenekara
-szerkesztője

További kategóriák hamarosan!
Végezetül a szolnokzene.hu nevében köszönöm, hogy velünk tartottatok 2010-ben, kívánok koncertekben gazdag, vitamentes, boldog új évet minden olvasónak!

Oszd meg

Leave a reply