• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Apropó! – Interjú Firkával a Unity Redneck Fesztről

Miután volt szerencsénk két teljes napon át élvezni a URF-t, készítettünk egy viszonylag rögtönzött interjút Firkával az esemény kapcsán. Fogyasszátok!

Sz.Z.: Negyedik alkalommal került megrendezésre a Unity Redneck fesztivál. Honnan jött az ötlet elsőhöz, és hogy lett belőle hagyomány?

Firka: 2013-ban rendeztük meg először a fesztet, persze első alkalommal még egyáltalán nem vettük komolyan. Onnan indult az egész, hogy menjünk át Besenyszögre bográcsolni haverhoz a kertbe. Aztán ha már ott leszünk, akkor milyen paraszt lenne eltolni pár dalt. Nyilván mindenki zenekarozott a társaságból, szóval lenne akkor vagy 3-4 banda. Ezt viszont már kevésbé díjazta volna a szomszédság, tehát inkább az íjász pályán került rá sor, konkrétan egy jurtában. Mármint azt kiáltottuk ki „színpadnak”, ami eredetileg a várható eső miatt volt egy gyors fél-megoldás, most meg egy tök jó sztori, hogy úgy kilengett az egész a bent bemozduló 20-25 embertől, hogy ezek a tartó gerendák folyton a fejünkre meg vállainkra estek koncert közben. Igen suttyó este volt az –emlegetjük a mai napig (haha). Annyira jól érezte magát a csapat (voltunk összesen max 30-an), hogy egyértelmű volt, hogy ilyenből még kell, és hogy akkor jövőre is legyen. Lett is, csak máshol, mert az íjász pályát nem kaptuk meg (ez így egy héttel a fesztivál előtt tudott kiderülni, tök érdekes módon, amikor már mindent beígértek, meg leszerveztem, tizen-akárhány bandával meg esstébé). Gyorsan felhívtam Zé-t, hogy figymár, van egy ilyen minifesztiválom, és para van –de nem akarom lemondani, mert jónak ígérkezik. Zé pedig intézkedett, és simán megmentette a bulit, így került a ’Redneck feszt a Siesta klubba, ahol azóta is tartjuk. Igazából ezzel indult az egész, sőt, ennek köszönhetjük az eddigi sikereket, hogy a besenyszögiek, akik a helyszínt csinálták volna… hát,… fogalmazzunk most úgy, hogy nem voltak a legkorrektebbek. De lényeg, hogy szerencsére a lehető legjobban jöttünk ki belőle.

Sz.Z.:  A fellépők tekintetében elég eklektikusra sikerült a felhozatal? Ez a koncepció része?

Firka: A koncepció annyi csak, hogy ismerek egy csomó hazai underground csapatot, akikkel egyébként is tartjuk a kapcsolatot, aztán amikor összeállítom a műsort, akkor igyekszem úgy alakítani, hogy mindenkinek jó legyen. Lényegében meghívom a haverjaim bandáit zenélgetni meg spanolgatni a hétvégére –plusz minden évben van néhány új zenekar is, akik csak rám írtak, hogy jönnének játszani, mert úgy hallották, hogy menő szokott lenni a ’Redneck. Nyilván jó is, hogy minden évben vannak újak, mert aki volt kint az tudja, hogy ez nem egy hagyományos értelemben vett fesztivál, hanem sokkal inkább egy baráti találkozó, ami arra is kiváló alkalom, hogy megismerkedjenek a visszatérő arcok és az újak. Így ez a baráti társaság évről évre növekszik. Olyan házibuli ez, ahol a bandák együtt isznak egész este a közönséggel, meg a szervezőkkel, meg a támogatókkal, meg a pultosokkal, tulajokkal, meg mindenki mindenkivel. Ezt a közeget jelöli a „Unity” szó a fesztivál elnevezésében –kb így jön össze nálunk egy punk egy metalcore meg egy stoner produkció egymás után.

Sz.Z.: Jöttek más megyékből is zenekarok. Őket, hogyan sikerült beszervezni?

Firka: Írtam nekik, hogy jöjjenek, ők meg visszaírtak, hogy jönnek, aztán egyszer csak meg is érkeztek. Nincs mögötte sztori, bocs (haha).

Sz.Z.: A helyszín zseniális. Hogyan sikerült pont ide szervezni a fesztivált?

Firka: Ugye miután a második rendezvény létrejötte igencsak megkérdőjeleződött, hívtam a Zé-t, hogy intézkedjen, ezt már mondtam. Nézegettük a lehetőségeket, hogy hova lehetne vinni egy ilyen bulit a környéken, amiről tudjátok, hogy milyen nehéz kérdés, szórakozóhely is alig van Szolnokon, ahol élőzene szól, nem hogy olyan, ahova oda vihetek 16-18 bandát egymás után, meg még sátrazni is lehessen, meg rossz időben is működni tudjon, meg a szomszédok se hőbörögjenek nekem, meg ez, meg az, meg amaz. Kb lehetetlen. Aztán ahogy ötleteltünk, beugrott, hogy ott a Siesta, amiről csak ennyit tudtunk, hogy ott van valahol, mert egyikünk sem volt még arra ez előtt. A Siestában egyébként voltak addig is bulik, főként nyaranta ha jól tudom, csak nekünk valahogy kiesett a látószögből. Tudod, ez olyan szórakozóhely, hogy ki lehet bérelni, és akkor nyitva van. Csinálnak pultot, feltöltik a medencét, lenyírják a füvet, ilyesmi. További mázli, hogy a tulajdonosok is maximálisan jó arcok, segítenek csomó dologban, így gördülékenyen és megbízhatóan tud minden intéződni –ami igen fontos szempont.

Sz.Z.: Elégedett vagy az idei rendezvénnyel, és a közönségszámmal?

Firka: Abszolút, persze, szerintem elég jól néz ki itt a dolog. Rendesen, mint az amcsi filmekben a házibulik a pénzes haver kertjében. Csak a piros, eldobható poharak hiányoznak (haha).

Sz.Z.: Jövőre is lesz Unity? Ha lesz, akkor milyen új dolgokat tervezel\terveztek bevezetni?

Firka: Természetesen jövőre is lesz fesztivál, de hogy mi lesz a plusz az ideihez képest, azt majd akkor találjuk ki, ha a Zé-vel kiértékeltük az idei rendezvény tanulságait is. Igyekszünk mindig alakítani a dolgokon, meghallgatni a kritikákat, és igazodni a társaság igényeihez, hiszen értük van ez a fesztivál. Meg azért, hogy ne csússzon le teljesen a könnyűzenei/underground térképről a városunk, mert a helyzet szerintem igencsak gyászos, nekünk meg valamilyen szinten azért csak szívügyünk ez.

Sz.Z.: Mekkora az esélye annak, hogy nagy széles tömegeket megmozgató fesztivállá nőjje ki magát a buli?

Firka: Természetesen eljátszottunk már a gondolattal, hogy mi lenne ha –de a dolog valószínűsége a nullához közelít, úgy gondolom. Meg ez egyébként sem arról szól. Arra ott az összes többi másik fesztivál. Most mi értelme lenne, ha csinálnánk egy hatszázadik ugyanolyan fesztet? Inkább csinálunk egy olyat, amiből csak egy van, ami különleges. Szeretném megőrizni a fesztivál ezen jellegét –aztán meglátjuk, hogy sikerül-e (haha).

Sz.Z.: Legközelebb milyen akció lesz a megyében?

Firka: Olyan, amiben a mi kezünk is benne van, olyan szerintem csak jövőre lesz, és ugyan így a ’Redneck feszt. Próbálkoztunk már itt-ott szervezgetni dolgokat, de Szolnokon az ilyen hagyományos értelemben vett klub-élet, az nincs. 20 lézengőnek meg nem szervezek, mert semmi értelme. A zenekaroknak is rossz, nekünk is rossz, meg amúgy is. Plusz kb értelmes hely sincs a városban, ahová korrekt körülmények közé, és korrekt feltételekkel vihetnénk egy-egy „kisebb/közepes” klub bulit. Máshogy meg nem csináljuk. Megyei szinten meg hát olyan a helyzet amilyen. Fölösleges belemenni.

Sz.Z.: Üzensz-e valamit azoknak, akik még mentek el a Unity Redneckre, de el kellene csábítani őket?

Firka: Ők maradnak ki a buliból, nem én (haha). Ezért sincs túltolva a reklám. Akik voltak már kint, azok tudják, hogy miről van szó, és majd’ mindegyikőjük vissza is jár hozzánk, évről évre. Plusz csak terjed a híre, ahogy mesélik egymásnak az emberek, hogy merre buliztak a hétvégén, így minden évben vannak tök új vendégeink is, akik rácsodálkoznak, hogy itt van egy ilyen király kis fesztivál, tehát… szerintem a helyzet önmagáért beszél, ki kell jönni, megnézni, mert én hiába mondok nektek bármit is, úgysem adja vissza azt, ami itt van; UNITY!

Unity Redneck facebook

Oszd meg

Leave a reply