• facebook
  • soundcloud
  • youtube


Acapella – avagy minek nekünk gitáros?

Tudósok szerint csak két olyan dolog van az ember birtokában, ami az állatoknak nem adatott meg. Az egyik a humor, a másik pedig nem más, mint a zene. Senki sem tudja, hogy a humor hogyan jött létre, melyik evolúciós folyamat eredménye lett, hogy nevetünk. A zenéről már annál több fogalmunk van.

Amikor az első gondolatok megindultak az emberben, akkor arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi miért történik a természetben. Miért esik az eső, miért villámlik, miért fúj a szél. Az okot Istennek nevezte el, ezzel együtt meg is indult a harc az istenek kegyeiért. Rituálék része lett a zene, s egy romantikus gondolat alapján így joggal feltételezhetjük : a zenét Istennek köszönhetjük. Senki sem tudja, hogy ki volt az, aki először elkezdett dobolni – talán – egy fatuskón, vagy ki fújt bele először egy vuvuzelába, és kinek támadt az az őrült ötlete, hogy húrokat pengessen. Az első hangszer megálmodásához nem volt szükség semmilyen eszközre: az maga volt az ének.

Az éneklés beleivódott mindennapjainkba. Még a mondataink hangsúlya is dallamot alkot. Az acapella eredetileg hangszeres kíséret nélküli éneket jelent. Eredetileg komolyzenére termett: egyházi kórusművek készültek ezen megjelölés alatt. De ma már stílusok születnek – és halnak ki – így az acapellát ma már popműfaj is sajátjának tekinti.

Kezdetnek álljon itt a manapság népszerű beatbox, abból is az a szint, amit kevesen ütnek meg:

Igen, nem csalás, nem ámítás, az ember képes erre – már akinek tehetsége van. A beatbox csupán a dob ritmusok utánzására alakult ki, ráadásul otthona a hip-hop volt, ma már viszont fittyet hányunk az ilyesmire, és egyszemélyes zenekarként tud érvényesülni, akit ilyen torokkal és pergő nyelvvel szültek a világra. Persze ha nem tudunk ilyesmit, lehetünk még önjelölt sztárok, ha önmagunkban:

De talán még jobb ha szerzünk magunk mellé pár hasonló tehetséggel megáldott személyt, csapunk mellé egy jó kis koreográfiát, és megmutatjuk, hogy mi tudunk színpadon, közösen:

Na persze ha kicsit kevesebb tehetséggel vagyunk megáldva sincs gond. Egy kis humor mindenen segít:

És most lássuk, hogy mit tudnánk csinálni, ha humorunk, és tehetségünk is lenne:

De mi ugyebár kőkemény metálfészek vagyunk, és nem adjuk alább…

A mai zenei világban az egyik legfontosabb eszköz az önmegvalósításra az ének. Nélküle üresek lennének a dalok, nem lehetne fülbemászó egy refrén sem. Az énekes műfaj netovábbja az acapella, ahol a tudás és a tehetség talál egymásra, és mint fentebb is láthattuk, nem nélkülözi a humort sem. Könnyűnek tűnik, de talán a legnehezebb műfajok közé tartozik, ha valaki igazán jól akarja csinálni, mert míg a zene instrumentális része akarással és türelemmel elsajátítható, ezen műfaj tehetség és érzék nélkül igen kevés eredménnyel járna – pedig semmi más nem kell hozzá, csak önmagunk.

Immáron – hála a Non-Stopnak – Magyarországon is nagyobb figyelmet kapott ez a műfaj, de talán ami még érdekesebb – s ezzel búcsúznék is – hogy míg mi nyugatot majmoljuk, addig akapellában a nyugatnak tetszettünk meg mi!

Oszd meg

Leave a reply