• facebook
  • soundcloud
  • youtube


60 Miles To Nebraska interjú

A szolnoki 60 Miles To Nebraska névre hallgató zenekar nemrég bukkant fel a hazai metalcore színtéren, viszont annál nagyobb tempóban szedik szét a környéket. Reméljük, ezután is sokat fogunk hallani róluk.
Szöllősi Mátéval, a zenekar egyik gitárosával beszélgettem.

Mikor és milyen céllal alakult a zenekar, kik vannak a jelenlegi felállásban? Te hogy kerültél be?

A koncepció már 2012-ben megvolt, de a zenekar csak 2013 elejére lett teljes. Mivel közülünk mindenki nagyrészt az agresszívabb zenéket szereti nemcsak hallgatni, hanem játszani is, így mondhatni zeneszeretet céljából alakult. Jelenlegi felállásunk:

Tamás Márton – Vocal
Erdélyi Viktor – Scream
Szécsi Róbert – Bass
Hajdu Viktor – Drums
Pál Roland – Lead – Rhythm Guitar
Szöllősi Máté- Lead – Rhythm Guitar

Engem személy szerint a dobos, Hajdu Viktor keresett meg, hogy van-e kedvem zenélni, én meg némi gondolkodás után igent mondtam.

Miért gondolkoztál? Tudjuk, hogy régóta szeretnél egy core bandát…

Elsősorban utánanéztem a dolgoknak, hogy kik is ezek az emberek és milyen zenei stílusban akarnak alkalmazni engem, hogy komolyak-e a céljaik vagy csak ilyen tingli-tangli zenekar-e. Végül mindenki nagyon jó arcnak, ügyesnek és bevethetőnek bizonyult.

A megalakulásotokhoz képest elég korán vállaltatok koncertet, alig pár hónap után. Ennek mi az oka?

Különösebb oka nincs ennek; jött a lehetőség és mi igent mondtunk rá. Szerencsére nem a 0-ról kellett felépíteni a játszandó dalokat, mivel amikor én megérkeztem a zenekarba, már volt játszható anyag, nekem kellett inkább felzárkózni. Mi is merész ötletnek tartottuk, hogy ilyen hamar koncertet adjunk, de végül még 2 saját szám megcsinálására is volt időnk a kb. 1 hónapos felkészülési idő alatt.

Milyen volt a koncert? Így utólag is azt mondod, hogy megérte bevállalni?

Én személy szerint egy hosszabb pihenés után tértem vissza a komolyabb zenei életbe, így nagyon élveztem, hogy ismét “színpadra” állhatok. Akadt némi technikai probléma koncert közben, de sikerült orvosolni és szerintem hoztuk a tőlünk elvárhatót.

Erdélyi Viktornak viszont ez volt az első fellépése. Ő hogyan élte meg a bulit?

Ahogy én láttam, nagyon élvezte ő is a koncertet, rendesen odatette magát, jó hangulatot csinált, felmászkált a ládákra.

Mint sokan tudják, te mindig is aktívan részt vettél a szolnoki zenei életben. Mi volt az oka a több éves “pihenésnek”?

Miután 2009-ben feloszlott a Közveszéjj, egyszerűen nem találtam a helyem a zenei világban. Jöttek felkérések meg játszottam is itt-ott, de ezek általában nem feleltek meg az elvárásaimnak, nem voltak elég kielégítőek. Most úgy érzem, hogy megtaláltam a számításaimat és jól érzem magam.

Játszotok pár feldolgozást. Ahogy íródnak a saját dalok, ezeket sorban el fogjátok hagyni, vagy koncepcióból játsszátok a covereket?

Elsődleges célunk a saját dalok alkotása. Lehetséges, hogy 1-2 feldolgozás hallható lesz koncerteken az eddigiek közül, de újabbakat biztos nem tanulunk már. A következő koncertre már több mint valószínű, hogy 90%-ban saját nótákkal fogunk zúzni.

Honnan jött a 60 Miles To Nebraska név? Van valami mélyebb jelentése?

A nevet a dobosunk, Viktor adta a bandának. A név Nebraska része Nebraska múltja miatt fogta meg, hiszen régen még csak tagállamnak, azaz “Amerika részének” sem számított, ma pedig olyan feladatot lát el, ami Amerika számára majdhogynem nélkülözhetetlen
Ezt szeretnénk mi is elérni, hogy eljussunk a névtelenségből egy olyan szintre, ahol valami maradandót, valami újat tudunk alkotni, és hogy elmondhassuk, valami olyat értünk el, ami mellett az emberek nem sétálnak el. Szeretnénk, ha megpróbálnák ezt a műfajt más szemmel nézni. A 60 miles (60 mérföld) részben utal a létszámunkra (6), ami ki lett egészítve egy 0-val. Ez így egészben olyasmit jelentene, hogy a célunk messze van, de nem elérhetetlen.


Nebraska

Mit gondolsz a mai amatőr core színtérről?

Hallottam már ügyesebb és kevésbé ügyesebb zenekarokat egyaránt. Aki jól tud játszani, az úgyis azon fog igyekezni, hogy egyre jobb zenéket csináljon, aki meg nem, az előbb utóbb úgyis rádöbben, hogy talán mással kéne elütnie a hétvégét. Szolnokon és környékén nagyobb részben tehetséges bandák leledzenek, így sok ok nincs panaszra…

Mik a további céljaitok? Világhír?

Mint már mondtam, elsődleges cél a saját nóták alkotása 1000-el, minél több bulit lenyomni és természetesen fejlődni . A közeljövőben szeretnénk egy min. 2-3 számos EP-t is felvenni, hogy legyen egy kézzelfogható anyagunk, mert anélkül nem sok mindenhez lehet kezdeni manapság. Elsősorban a zene iránti lelkesedés hajt minket, ha emellé világhír is társul, mi elfogadjuk.

-Evi-

60 Miles To Nebraska a FACEBOOK-on

Oszd meg

Leave a reply